Banklån

 

Som ordet antyder er det et lån, man kan optage i sin bank, men hvad er det egentligt for nogle lån man kan optage gennem sin bank? Man opererer med 4 termer inden for bankverden, hvor de tilbyder dig at kunne oprette et banklån.

De 4 typer af lån er:

 • Boliglån (max 15% af værdien af boligen)
 • Forbrugslån
 • Kassekredit
 • Billån

Har du for eksempelvis mange små lån, kan det nemt betale sig at samle det i et større lån.

Der findes forskellige udbydere der tilbyder den slags muligheder, de kendteste er nok:

Lånebeløb: 30.000 – 500.000DKK
Afbetalingsperiode: 1-12 år
Rente: 3,49-19,99 %
Mindste alder: 18 år

Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 5 år, der tilbagebetales via Betalingsservice. Mdl. ydelse: 894 – 1.128 kr. Debitorrente: 7,95 – 19,95 % (variabel i lånets løbetid). ÅOP: 12,9 – 25,6 %. Samlede kreditomk.: 13.645 – 27.652 kr. Samlet tilbagebet.: 53.645 – 67.652 kr. Stiftelsesomk.: 2.800 kr. Mdl. faktureringsgebyr: 33 kr. FORTRYDELSESRET: Du kan fortryde den indgåede kreditaftale indenfor 14 dage.

Lånebeløb
10.000-350.000kr
Afbetalingsperiode
1-12 år
Rente
3,49 %
Alderskrav
18 år

Beregningseksempel: Samlet kreditbeløb 200,000 kr. ÅOP 4.81 %. Variabel debitorrente 3.55 %. Etablering 4,000 kr. Samlet tilbagebetaling 229,677 kr. Samlede kreditomkostninger 29,677 kr. Rentespænd 3,49% – 19,99%. Du kan fortryde den indgåede kreditaftale indenfor 14 dage.

Lånebeløb: 10.000 – 300.000DKK
Afbetalingsperiode: 1-12 år
Rente: 7,3 %
Mindste alder: 18 år

Eks. Lån på 130.000 i 8 år. Mdl ydelse 1794 kr. med fast debitorrente 7,3%, og stiftelsesomkostninger på 1300kr. ÅOP før skat 7,59%. Samlede omkostninger 42.268kr. Tilbagebetaling i alt 172.268 kr. 14 dages fortrydelsesret.

Lånebeløb
10.000-300.000kr
Afbetalingsperiode
1-12 år
Rente
3,49-21,88 %
Alderskrav
18 år

Priseksempel: Samlet kreditbeløb 130.000 kr. Variabel debitorrente 7,00 %. ÅOP 7,26 %. Etb. omk. 1.300 kr. Samlet beløb, der skal betales tilbage 175.908 kr.
Rentespænd: 3,49 % – 21,88 %

Indholdet i denne tabel er lavet i samarbejde med låneudbyderne. Hvis du tegner et lån efter at have klikket dig til en af udbyderne, så modtager vi provision deraf.

Det vi vil komme ind på i denne artikel, er hvilke typer af banklån du som forbruger kan optage i din bank. Hver lånetyper har forskellige vilkår for optagelsen, og bliver kendetegnet til hvilket formål pengene skal bruges til.

Boliglån

Den første type lån vi vil komme ind på her, er boliglån. De fleste kender nok et boliglån, men det er sikkert primært forbundet med et ejendomskøb. Men der findes faktisk også et boliglån, som gør at du kan bruge pengene til forbedringer af din bolig. Disse 2 slags boliglån bliver nærmere beskrevet herunder. Vi kalder dem i den forbindelse lån til boligkøb, og lån til boligforbedringer.

 1. Lån til boligkøb – Står du og skal til at have finansieret en ejendom, så er der oftest 3 ting der skal være opfyldt for at du kan købe en bolig.
  1. Egenbetaling (5% af boligværdien)
  2. Realkreditlån (maks 80% af boligværdien)
  3. Boliglån (maks 15% af boligværdien)

Den 3. del af en finansiering er det som vi kalder lån til boligkøb. Denne type lån har en højere rente end for eksempel et realkreditlån. Her kan du med fordel bruge Realkredit Konsulenten, som er en uafhængig realkredit udbyder af lån. Her vil du kunne finde udbyd af begge typer af boliglån.
Når du skal finansiere en bolig, så kan det være en stor fordel at have noget økonomi med sig fra start af, da et realkreditlån, maks kan være på 80% af din boligs værdi, dog er sommerhuse kun 75%. Jo mere du selv kan stille med af økonomi, jo mindre boliglån skal du lave, og jo mindre rente kommer du i længden til at betale.

 1. Lån til boligforbedringer – Hvis du for eksempel har ønske til at forbedre din bolig, så kan man optage det som vi kalder et lån til boligforbedringer. Her vil der være 2 muligheder. Enten kan man låne op i sin bolig gennem sin friværdi i boligen. Eller man kan forsøge at overbevise sin bank om at man gerne vil låne nogle penge til at få lavet forbedringer til sin bolig. Oftest kræver den sidste del, at det er noget som kan være med til at øge boligens værdi. Ellers kan det godt være svært at få banken med på den ide.

Når man nu snakker finansiering af en bolig, så er det i dag sådan at man selv skal stille med en del af finansieringen selv. Det kan være en opsparet del, eller du kan låne dig til gennem andre finansieringsselskaber. Det er blevet lovgivet at man skal kunne stille med minimum 5% af købssummen af en bolig. Det vil sige at står du og skal købe hus til 2 mio kr, så skal du selv kunne stille med 100.000kr. De resterende penge skal du så komme med via et boliglån, samt et realkreditlån. Du kan med fordel læse mere om boliglån og realkreditlån her.

Forbrugslån

Et forbrugslån er kort og godt et lån, hvortil der ikke skal stilles sikkerhed. Pengene som du låner, kan du altså bruge frit til din egen disposition. Et forbrugslån er ikke kun noget du kan optage i en bank. Der findes rigtig mange udbydere af forbrugslån, og mange af disse udbydere, gør brug af meget høje rentesatser. Derfor kan der sagtens være fordele i at gøre brug af sin bank for at kunne tage et forbrugslån. Dog har mange banker uforholdsvis store krav til rådighedsbeløb, hvis man ønsker at låne penge af dem. Dette undgår man oftest hos mange af de andre låneudbydere. Du kan finde en guide over de billigste forbrugslån her.
Har du for eksempelvis mange forbrugslån, så kan der være en stor besparelse i at du få sammenlagt lånene til et stort lån, det er blevet meget populært, netop fordi man kan sparer rigtig mange penge ved dette. Du kan læse mere om hvordan man sammenlægger sin lån, ved at trykke her.

Kassekredit

En kassekredit minder meget om et forbrugslån, og så alligevel ikke. Når man optager et forbrugslån, så får man alle pengene til disposition på en gang. En kassekredit angiver et maksimalt beløb du kan trække over på din konto. Men det er kun det beløb du trækker over på din konto, som du betaler renter af.

Det vil sige at har du for eksempel en kassekredit på 50.000kr, så kan du trække din konto i minus med 50.000kr, uden at banken begynder at gøre indsigelser mod dette. Dog betaler du renter af de det beløb som kontoen er i minus med. Så har du for eksempel et overtræk på 5.000kr, så er det kun de 5.000 kr du betaler renter af. Det gør du indtil at kontoen er i plus igen. Herefter har du mulighed for at trække kontoen i minus igen.

Dette kan være en stor fordel for mange, som har brug for hurtige penge, men ikke ønsker at optage lån.

Når man optager en kassekredit, er der som regel ikke nogen omkostninger ved at lave denne slags ”lån”. Derfor er det endnu en fordel til kassekreditten fremfor et lån. Det vigtigste er når man optager en kassekredit, at man sørger for at kunne betale den tilbage, ellers får man lov til at betale rente efter rente.

Har man ligget på det maksimale beløb, i dette tilfælde 50.000kr, så kan man spørge banken om at kunne konvertere kassekreditten til et lån, da renten oftest vil være en smule lavere for et forbrugslån.

Når man står overfor at skal bruge nogle penge, så er det også en god ide at se på hvad pengene skal bruges til. Er det for eksempel fordi du står sidst på måneden og mangler penge til madvarer, så kan det være en god ide at have en kassekredit, fordi du ikke skal vente på pengene, de er der allerede. Men er det større ting som en seng, eller elektronisk udstyr, så kan det måske godt være en ide at se på at optage et forbrugslån i stedet for.

 

Billån

Står du overfor at skulle købe en bil, men ikke har kontante penge til det, så kan man optage et som hedder et billån. Der er oftest nogle krav fra bankens side af, inden man kan få bevilliget sådan et lån. Og størrelsen af lånet afhænger også af bilens alder, samt hvad banken vurderer er et nødvendigt køb for dig. De ser samtidigt på din hverdags økonomi, og vurderer ud fra dette hvor mange penge du kan låne til en bil.

Et billån er en mulighed for at kunne finansiere din nye bil, men det er ikke helt uden væsentlige krav for optagelsen af sådan et lån. Typisk vil banken kræve sikkerhed i bilen. Det vil sige at kommer du ud for ikke at kunne betale dine afdrag, så kan banken forlange bilen solgt og indkræve pengene for salget, til dækning af lånet.

Ved at stille sikkerhed i bilen, så giver det også mulighed for at få et lån til en lavere rente, end hvis du for eksempel ville vælge at bruge et almindeligt forbrugslån. Derfor skal man ikke være bange for at stille bilen som sikkerhed for lånet, da det i den sidste ende sparer dig for adskillige 1000-kroner i renter.

Et billån bliver typisk bevilliget på en periode på 6-8 år. Alt efter bilens alder og stand kan det have stor indflydelse på længden af låneperioden. Jo ældre den er, jo mindre villige er banken til at lave lange låneperioder.

Du kan læse mere om billån her.

Det bedste lånetilbud?

For at finde det bedste lånetilbud, så kræver det lidt benarbejde fra din egen side af. For her bliver du nødt til at tage kontakt til række banker, for at finde ud af hvad de kan tilbyde dig. Du kan sagtens tage imod deres standard tilbud, som de tilbyder lån efter på nettet, men det kan jo være der er en lille handelsmand i dig, som kan få renten forhandlet ned.

Måske det også kunne være på tide at skifte bank? Du kan med fordel læse mere her om hvordan du skifter bank.

Der kan være mange penge at sparer på renter hvis du er dygtig nok til at få forhandlet nogle gode lånetilbud hjem. Og som bekendt er penge sparet også penge tjent.

Nogle tænker måske at selvom man skifter bank, så hjælper det ikke ret meget på ens økonomi, og de renter man har på allerede eksisterende lån. Men det har vidst sig i gentagne tilfælde at dette ikke er korrekt. Med den konkurrence der er på nettet, med alle de udbydere der snart findes med forbrugslån og billån, så er bankerne sultne efter at få dig som kunde. Derfor er de også meget villige til at forhandle renter med dig, men det kræver at du selv er oppe på beatet og kommer ind i kampen.

Men hvor finder jeg så det bedste banklån?

Der er ikke noget endeligt svar til dette spørgsmål, for det hele afhænger af hvordan din økonomi ser ud i forvejen. Skal man forhandle med en bank om nedsættelse af renter, så er det meget vigtigt at have noget at forhandle med. Og det eneste man kan forhandle med en bank om, er økonomi, så hvis man i forvejen hænger med enden i vandskorpen, så kan det godt blive lidt vanskeligt at forhandle renten væsentligt ned. Har du derimod en opsparing stående, så er bankerne langt mere villige til at give lavere renter til et lån.

Men frygt ikke. Har du ikke nogen god økonomi, kræver det bare mere af dig for at forhandle renten ned. Giv ikke op. Vil den første bank ikke give dig de forhold du ønsker, så er man jo velkommen til at prøve en anden bank. Man har jo lov at sige til banken at man lige vil tænke over tilbuddet. Når man så ikke gider at prøve flere banker, så kan man jo vælge den bank som har givet en de bedste lånetilbud.