Bilforsikring
En af de mest brugte forsikringer, da familier ofte har flere af dem samtidigt.
Her får du en guide til hvad du skal være opmærksom på,
og hvorledes priserne bliver regnet ud på den enkelte bilforsikring.
Ecomia.dk vil i denne artikel give dig et overblik over hvilke kriterier der skal til for at få en bilforsikring, men
vi vil også vise dig hvordan man kan få en billigere bilforsikring. Og til sidst men ikke mindst, så får du også muligheden for at få 3 tilbud på billige bilforsikringer, der passer til lige netop dine behov.
De fleste i dag har prøvet at eje en bil og ved hvad omkostninger der kan være i forbindelse med dette. Specielt forsikringer kan være den dyre post. Der er flere kriterier som gør sig gældende når man skal have en bilforsikring. Specielt hvis man er under 25 år, og det er den første bilforsikring man skal have.
Her vil man nok få et kulturchok, specielt hvis man så også bor i centrum af København.
Antal forsikringsskader på biler i 2018
Koster det om dagen ikke at have en lovlig ansvarsforsikring
Hvad koster en bilforsikring?
Det er jo nok det nemmeste spørgsmål at stille, og nok også det sværeste at svarer på. For der en nemlig så mange forskellige kriterier, som har indflydelse på hvilken pris du skal give for en bilforsikring.
Et forsikringsselskab, der sælger bilforsikringer, ved godt at det er en post for dem, som er meget dyr, da man ofte betaler ikke ret meget i forsikring, kontra hvad det koster at få lavet sin bil. Der sker jo mange uheld hver dag, og hver dag skal der erstattes noget på en bil.
Lad os antage at du betaler 7.000kr. hvert år for en kaskoforsikring på din bil. Du kommer til at lave skade på din bil for 70.000kr. Derved tjener forsikringsselskabet ingen penge på dig de næste 10 år.
Dette er en af grundene til hvorfor en bilforsikring ofte er dyr, men sammenlignet med den skadespris, som forsikringsselskabet betaler for erstatningen af bilen, hænger oftest ikke sammen.
Den danske bilpark, bliver nyere og nyere, og derved er brugtbilsprisen på en bil forholdsvis høj.
Jamen hvad koster en bilforsikring så?
Der er mange kriterier der spiller ind på din pris på en bilforsikring. Dette er nogle af eksemplerne til hvordan forskellige kriterier har indflydelse på prisen på en bilforsikring. Her nedenfor, kan du se kriterierne for hvordan du kan holde din forsikringspræmie på bilen nede på et niveau hvor det er acceptabelt.
Din alder
Dette er en af de største faktorer på hvilken pris du får på din bilforsikring. Det har kæmpe betydning om du er over eller under 25 år. Er du under 25 år, så får prisen på en bilforsikring lige et ordentligt hak opad.
Forsikringsselskabernes statistikker siger at unge under 25 år, laver mange skader på deres biler. Det er både på grund af manglende rutine, men også fordi ungen mennesker har en tendens til at kører lidt mere vildt end tilladt er.
Hvor bor du henne?
Geografisk placering af din bopæl, har også meget stor indflydelse på din bilforsikring. Bor du i de store byer, så er præmien på en bilforsikring væsentligt højere end den er hvis du bor på landet. Forsikringsselskaberne modtager mange skader eller hærværk på biler i storbyerne, og derved er priserne sat efter hvor i landet man har sin bopæl.
Antal år med egen forsikring
Dette er også en væsentlig faktor til prisen på din bilforsikring. Dette har betydning for den rutine du har opbygget ved at kører i din egen bil. Og rutine er ofte noget som forsikringsselskaberne elsker at hører i forbindelse med en bilforsikring.
Antal skadesfri år
Den hænger lidt sammen med den oppeover om antal år med egen bilforsikring. Men ikke nok med at du har haft din egen forsikring, så er det også en væsentlig faktor hvor mange år du har kørt skadesfri. Igen har det noget med rutine at gøre, og det kan få en betydning for prisen på din bilforsikring, så vil komme dig til gode.
Biltypen
Hvilken bil du gerne vil have forsikret, betyder rigtig meget for prisen. Er det en sportsvogn med mange
hestekræfter, så er det næsten statsgaranti at du kommer til at betale ved kasse 1. Størrelse og vægt af bilen er også af betydning for prisen. Noget der taler for at prisen kan komme lidt ned, er hvis sikkerheden i bilen er høj.
Antal kilometer pr år
Kører du mange kilometer om året i din bil, så har forsikringsselskaberne lavet statistikker over hvor stor chancen så er for at du kommer til at anmelde en skade til dit forsikringsselskab. Jo flere kilometer, jo mere bliver der lagt på prisen. Kører du mere end du har fortalt til dit forsikringsselskab, kan de vælge at sige du ikke har overholdt din forsikringsaftale med dem, og derved kan de undgå at udbetale erstatning til dig. Derfor er det vigtigt at du justerer dit angivne kilometertal hos dit forsikringsselskab.
Ansvarsforsikring eller kaskoforsikring?
Om du har ansvars- eller kaskoforsikring, har en enorm betydning for præmien på forsikringen. En ansvarsforsikring er lovpligtig, og den kan man ikke kører bil uden. Den er den billigste version af de to typer forsikringer man kan få, men den er heller ikke ret dækkende i forhold til en kaskoforsikring.
En ansvarsforsikring dækker de skader du laver på enten andre personer, eller materielle ting.
En kaskoforsikring dækker som en ansvarsforsikring, men den dækker også dig, plus skader på din bil. En kaskoforsikring kan være meget nyttig hvis du for eksempel har en bil af større værdi. Specielt hvis du skylder penge i bilen kan det være en rigtig god ide. Ofte vil finansieringsselskaber slet ikke låne dig pengene hvis ikke der bliver tegnet en kaskoforsikring på bilen. Det er deres sikkerhed for at få nogle af pengene retur, i tilfælde af bilen bliver totalskadet.
Selvrisiko
Hvilken størrelse selvrisiko du vælger, vil også have indflydelse på den årlige præmie du skal betale. En selvrisiko er den del af erstatningen som du selv skal betale i tilfælde af uheld, eller skader på din bil. Jo højere din selvrisiko er, jo lavere bliver din præmie også. Men sker det at uheldet er ude, og du for eksempel har en selvrisiko på 20.000 kr. Så vil det betyde at hvis erstatningen lyder på 170.000kr. så får du reelt kun 150.000kr. fordi du selv skal betale resten.
Dette kan få alvorlige konsekvenser for dig hvis du har lånt pengene, og ikke kan betale dem tilbage på engang. Så vil du ende op med et restlån, som du skal afbetale, og det er måske samtidigt med at du køber en anden bil for lånte penge. På den måde sidder du med dobbelt betaling på billån.
Er du kunde i forvejen
Dette kan være med til at du kan få prisen ned på din bilforsikring. Ofte kan forsikringsselskaberne godt lide at du har alle dine forsikringer hos dem. Derfor kan der være en fordel i at du samler alle forsikringerne i det samme selskab, og derved opnår rabatter på alle dine forsikringer.
Du skal bare være enormt fokuseret på at dine behov for en forsikring bliver opfyldt i hele pakken af forsikringer.
Hvilke tilvalgsforsikringer kan jeg lave?
Køber man en bilforsikring, så dækker den nok ikke alle dine behov eller ønsker.
Dette kan man rode bod på ved hjælp af tilvalgsforsikringer. De koster alle et mindre beløb pr tilvalgsforsikring, men ofte kan det være godt givet ud. Dog skal man så lige være opmærksom på at her tæller den selvrisiko du har valgt også.
Nogle af de tilvalgsforsikringer man kan tilkøbe sig er.
Fri glasskade forsikring.
Her får du udskiftet dine ruder i bilen, hvis de skulle blive smadret af en eller anden grund. Denne tilvalgsforsikring er ofte ikke en del af din selvrisiko dækning.
Udvidet førerforsikring.
I en normal kaskoforsikring, vil føreren af bilen være dækket af forsikringen, men ofte kunne man godt ønske der var bedre dækning. Dette kan man få med en udvidet førerforsikring.
Vejhjælp.
Her får du fri vejhjælp, og ofte gerne selvom du er på ferie i udlandet. Her bliver du enten hentet hjem til Danmark med din bil, eller også bliver du transporteret hen til det nærmeste værksted, der kan afhjælpe dig. Skulle bilen blive totalskadet under ferien, så er der ofte inkluderet lånebil til resten af rejsen.
Friskade
Her beholder du den valgte selvrisiko, og du stiger heller ikke i årlig præmie.
Værdiforringelse
Vælger du tilvalgsdækningen værdiforringelse, bliver du kompenseret for et eventuelt værditab i bilens salgsværdi ved en større skade.
Autoulykke
Kører du meget, eller kører du ofte med passagerer i bilen, fx børn og familie? Så kan du med en autoulykke sikre dig selv og op til otte medpassagerer ekstra godt, hvis I bliver involveret i et færdselsuheld.
Bilafsavn
Hvis din bil bliver stjålet eller totalskadet, er du med tilvalgsdækningen bilafsavn sikret et fast beløb i op til 28 dage til leje af en bil, indtil du får købt en ny bil eller den gamle dukker op igen.
Leasingpakke
Hvis du leaser bil, kan en leasingpakke sikre dig mod økonomiske overraskelser som fx loft over de eventuelle udgifter, som kan komme, når leasingperioden slutter. Der dækkes også for en ekstraordinær leasingydelse i 12 mdr, hvis din leasede bil bliver totalskadet eller ikke bliver fundet efter tyveri. Få leasingpakken, når du samtidig har friskade.
Tips til at få en billigere bilforsikring
Vælg kun de mest nødvendige tilvalgsforsikringer
Man kan ofte stå i den situation at man ikke kan få nok forsikringer, fordi man gerne vil dækkes ordentligt ind på alle fronter. Dette koster og er med til at rive prisen på din bilforsikring godt i vejret. Det er ikke sikkert man behøver alle tilvalgsdækningerne, og det kan du spare penge på.
- Vælg en høj selvrisiko
- Den rigtige bil
- Opnå status som elitebilist.
- Spar penge ved at forhandle
- Forsikringer i samme selskab
- Kørsel i firmabil kan give dig rabat
For at få prisen bragt ned på sin bilforsikring, så kan man lave en høj selvrisiko. På denne måde sænker du automatisk den årlige præmie. Som skrevet tidligere, så kan det få alvorlige konsekvenser for dig hvis du har valgt en høj selvrisiko, og ender med at stå med en regning på mange tusinde kroner. Dette er noget man selv skal vurdere ud fra sin egen situation, og der skal man gøre op med sig selv, om risikoen for at du laver en skade er høj eller lav.
Hvis du endnu ikke har købt en bil, så kan der være mange penge at spare på at vælge en bil som forsikringsselskaberne kan lide. En ældre mindre bil er noget forsikringsselskaberne kan lide, da det ikke er så omkostningsfyldt for dem at have dig som kunde, og du så får lavet en skade. Er det en meget billig bil, kan det også ske at det ikke er værd at betale for en kaskoforsikring også. Derved sparer du også mange penge.
Forsikringsselskaberne kan godt lide at hører at man har status som elitebilist. Det er ikke bare noget man kan sige til et forsikringsselskab, det vil de selvfølgelig følge op på, hos en af deres konkurrenter. Men ved at opnå status som elitebilist, så bliver det meget nemmere at finde en billigere forsikring, for forsikringsselskabet kan se at du er en rutineret og erfaren bilist, samt at du ikke har haft skader i en årrække.
Dette er en af grundene til at det kan være rigtig svært for unge at finde billige bilforsikringer, for de har ikke rutinen.
Der kan ofte være en del penge at spare hos et forsikringsselskab, hvis du er god til at forhandle. For den pris de fortæller dig, behøver ikke nødvendigvis at være den rigtige for dig. Derfor er der ofte mulighed for at forhandle den årlige præmie længere ned.
Desuden er der hård konkurrence på markedet for bilforsikringer, og forsikringsselskaberne er sultne efter nye kunder, så de vil også gerne forhandle hvis du selv åbner op for det.
Få flere priser fra andre forsikringsselskaber, dette kan være med til at presse prisen endnu længere ned.
Du kan opnå forholdsvis store rabatter hvis du samler alle dine forsikringer i det samme selskab. Derved opnår du måske ikke så meget rabat på en enkelt bilforsikring, men til gengæld kan du sparer mange penge på alle dine forsikringer.
Er du ansat i en virksomhed, hvor du har en firmabil stillet til rådighed, så kan det være med til at du får mere i anciennitet, som gør at du bevæger dig tættere på statussen som elitebilist. Det kræver ofte en erklæring fra din arbejdsgiver som ved tro og love skriver at du har kørt x-antal år i firmabil uden skader. Der er dog nogle forsikringsselskaber der kræver at du samtidigt har stået som bruger af bilen, hvis det skal have indflydelse på din egen bilforsikring.
Hvilket forsikringsselskab skal jeg vælge
Når du skal vælge din bilforsikring, så gælder det ikke om at vælge det forsikringsselskab der råber højest. Det er lidt ligesom i skolegården, dem der råbte højest i skolegården, var sjældent det bedste selskab at begå sig med i længden. Det samme gør sig gældende når det gælder forsikringer.
Gør dig selv en tjeneste og brug lidt tid på at sammenligne bilforsikringer fra flere forsikringsselskaber, inden du vælger hvilken det skal være.
Nogle af de kriterier du kunne opstille for hvilken forsikring der er bedst for dig kunne være:
- Den billigste
- Hvor meget dækker forsikringen
- Er det et pålideligt forsikringsselskab
- Tilvalgsmulighederne
Det er ikke noget problem at finde billige bilforsikringer, men hvad dækker de så reelt, og hvor stor er kundetilfredsheden med det selskab. Har de mange klager fra kunder der ikke får deres erstatning. Hvis nogle af de ting er tilfældet, så er det nok ikke der du skal købe din bilforsikring. Det kan starte med at være billigt for dig, men ende med at blive rigtig dyrt, og så kan man roligt sige at den forsikring har været en katastrofe.
Sørg for at vælge det forsikringsselskab der giver dig den bedste dækning, og så må prisen selvfølgelig også gerne være i orden. Vælg det selskab som giver dig ro i maven, og som du føler dig sikker ved.
Hvordan får jeg den billigste bilforsikring?
Der er ikke nogen direkte vej til at få en billig bilforsikring, for en ting er den er billig, men den skal jo også leve op til dine forventninger om hvorledes du er dækket af den. Så det vil blive svært at kunne pege på en enkelt forsikring og sige at det er den bedste og billigste.
Nogle af de ting man bør se på, for at få en billigere forsikring kunne være følgende:
- Hvilken type bil vil du have forsikret?
- Hvor mange kilometer forventer du at kører?
- Hvem er den primære bruger af bilen?
- Hvor mange tilvalgsforsikringer har du behov for?
- Hvor meget vil du betale i selvrisiko?
Hvad dækker min bilforsikring?
Det er et af de punkter hvor det gælder om at have fokus, for det kan i sidste ende blive dig der sidder med regningen. Og det gør du fordi du ikke var opmærksom nok den dag forsikringen blev tegnet. Havde du nu bare set efter, og måske købt en tilvalgsforsikring, så kunne du undgå at sidde tilbage med regningen på mange tusinde kroner
Ecomia.dk anbefaler dig at du læser din forsikring igennem, og ud fra den tilpasser du dine behov for dækning, med tilvalgsforsikringer. På denne måde er det ikke dig der kommer til at sidde med regningen i hånden som du måske ikke kan betale.
De mest almindelige typer af dækninger
Når du skal tegne en bilforsikring, så kan det være svært at overskue alle konsekvenserne af et fravalg. Derfor vil Ecomia.dk gerne hjælpe dig lidt på vej til at finde de mest almindelige løsninger til en bilforsikring, så du på den måde er bedst muligt sikret i tilfælde af uheld.
-
Ansvarsforsikring
Hvis du kun tegner en ansvarsforsikring, så er det kun de personer eller materielle ting, som du rammer, der er inkluderet i dækningen. Det vil sige dig selv og bilen er ikke en del af forsikringen, og det kan derfor blive meget dyt for dig, hvis du totalskader en bil, der har en værdi på 200.000kr. Her får du ikke en krone af dit forsikringsselskab.
-
Kaskoforsikring
En kaskoforsikring er en udvidet ansvarsforsikring. Det vil sige at den dækker det som en ansvarsforsikring gør, plus den dækker også skader på bilen, og dig som fører. Den dækker også hvis der skulle blive udøvet hærværk på din bil, eller du får bil stjålet. Er man ikke tilfreds med den førerdækning der er i en kaskoforsikring, så kan man tegne en…
-
Førerdækning
Der er som regel en førerdækning med i en kaskoforsikring, men derfor kan der være en ide at tegne en udvidet førerdækning, da der er flere muligheder for at få erstatning i forhold til den normale førerdækning. En førerdækning kan blandt andet give dig:
- Tabt arbejdsfortjeneste
- Udgifter til medicin, læge og transport i forbindelse med hermed
- Varigt mén
- Erhvervsevnetab, når skaden nedsætter førerens evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde
- Ved dødsfald udbetales erstatning til førerens efterladte
-
Retshjælpsforsikring
Skulle der opstå en retssag i forbindelse med det uheld du har været impliceret i, så kan man få hjælp til dette, hvis man har tegnet en tilvalgsforsikring der dækker dette. En retssag kan komme på tale i forbindelse med et skyldsspørgsmål.
-
Friskadedækning
Når du vælger at få en tilvalgsforsikring som en friskadedækning er, så øger du dækningen på din bil, samt at den valgte selvrisiko og den årlige præmie ikke stiger grundet man laver en skade.
-
Fri glasforsikring
Ved tilkøb af fri glaskade forsikring, så forsikrer du skader der opstår på bilens ruder. Her bliver du heller ikke belastet af dyrere selvrisiko, eller forhøjet årlig præmie.
Hvem er brugeren af bilen?
Ting der også kan have indflydelse på prisen på din bilforsikring, er hvem der står på forsikringen som fører af bilen. Dette kan både være godt og skidt.
For en ung person som bor hjemme, er der mulighed for at tegne en bilforsikring i forældrenes navn, men hvor det er det unge menneske der står på som brugeren af bilen. Det kan være godt at man på den måde kan sparer nogle penge, men det kan også være skidt da nogen forsikringsselskaber har nogle krav til brugeren af bilen. Disse krav er sikkert ikke stillet på samme måde, som hvis det var din egen forsikring. Dette skal man lige tage i betragtning inden man vælger at lave sin forsikring. Tag en snak med forsikringsselskabet, og find ud af den bedste løsning sammen.
Vi anbefaler
Ecomia.dk anbefaler at du finder den type bilforsikring der passer dig bedst. Se på dine tilvalgsforsikringer, og vælg med omhu hvilke du føler vil være til gavn for dig. Forsøg at se ud i fremtiden, og lav et fornuftigt skud for hvor mange kilometer du forventer at kører på et år. Husk jo flere kilometre du angiver, jo dyrere bliver din forsikring.
Ecomia.dk anbefaler dig at bruge vores tilbudsfinder, da du her kan søge på de forsikringer du gerne vil have, og herefter får du så 3 tilbud, hvor du selv kan vælge hvilket tilbud du vil have.
Vi har på Ecomia.dk valgt at gøre det på denne måde, da vi ikke vil favorisere et enkelt forsikringsselskab fremfor andre. Her får du frit valg, og det mener vi du får mest ud af.