Motorcykelforsikring

Med vinden i håret og bare derud af…

Sådan var det nok i de lidt ældre dage da motorcyklen havde sit indtog,
men i dag er det lovpligtigt at kører med styrthjelm.
Det er også lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin motorcykel.
I dag findes der mange typer af tilvalgsforsikringer, og ikke mindst de to almindeligt kendte typer forsikring.
Den lovpligtige ansvarsforsikring, og så er der kaskoforsikringen.

Når du har motorcykel, er der en lovpligtig forsikring du skal have. Læs her hvilke andre forsikringer der kan være gode at have i forbindelse med at du ejer en motorcykel.

Brian Mattsson

Hvilke typer forsikringer kan jeg tegne på min motorcykel?

Der findes 2 typer forsikringer som du kan tegne på din motorcykel, derudover er der en del tilvalgsforsikringer du også bør kigge på, inden du tegner den endelige forsikring. De to typer forsikringer du kan tegne er:

  • Ansvarsforsikring (lovpligtig)
  • Kaskoforsikring

I 2018 kom

Mænd alvorligt til skade i 2018 på motorcykel

Det svarer til

%

af alle motorcykelulykker

 

At have de rette forsikringer der dækker dig i størst muligt omfang er meget vigtigt.

Ansvarsforsikring

For at kunne køre lovligt på sin motorcykel, skal man have det der hedder en ansvarsforsikring. En ansvarsforsikring dækker i tilfælde af du forvolder skade på andre mennesker, køretøjer eller genstande. Den dækker ikke dig selv eller din motorcykel. Her skal man være i besiddelse af en kaskoforsikring for at være dækket til erstatning af dig selv og din motorcykel. Læs længere nede i teksten hvad en kaskoforsikring er. For at kunne tegne en ansvarsforsikring, så er der ofte nogle krav hos forsikringsselskabet du skal opfylde. Et af de mest almindelige krav er at du skal være fyldt 25 år. Der er stadig forsikringsselskaber der tegner ansvarsforsikringer til dem under 25 år, men der er prisen også skruet lidt i vejret. Det har de gjort, ikke for at ramme de unge, men simpelthen fordi der er for mange under 25 år, der ofte kører med hovedet under armen, og det koster på kontoen over ulykker. Det er ofte alene ulykker, da men som ung har en tendens til lige at teste maskineriet.

Kaskoforsikring

En kaskoforsikring er altid rar at have, da den dækker både dig men også skaderne på din motorcykel. Til denne forsikring, er det også muligt at tegne flere tilvalgsforsikringer, der kan være gode at have i forskellige tilfælde. Det kunne for eksempel være tyveri af din motorcykel, eller hærværk mod den. Her dækker en kaskoforsikring.

Hvornår gælder forsikringen?

Når du tegner en motorcykelforsikring, så gælder den i perioden fra 1. marts til 30. november. Dette har man lavet i tidernes morgen, da det ikke er ret nemt at kører på motorcykel, mens vejene er glatte. Det er både for din egen, men også for dine medtrafikanters skyld. Glatte veje og skarpe sving, kombineret med for høj fart, giver gerne en glidetur på numsen. Er det i en kurve der går til højre, så er chancen for at du glider over i modsatte vejbane meget høj. Man kan godt tegne en helårsforsikring, så du kan kører på motorcykel hele året, og som det er i Danmark, er det jo ikke altid vi har glatte veje. Så med sund fornuft, kan det godt betale sig at lave en helårs forsikring. Dog må de sidste 3 måneder man skal køre, nok forventes at koste lidt mere end normalt.

Tilvalgsforsikringer

Det er ikke sikkert at du føler du kan nøjes med en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring. Det er helt op til dig selv, men det kan mange gange være en rigtig god ide at se hvilke tilvalgsforsikringer du kan lave. Men typiske tilvalg som førerforsikring er en rigtig god ide. For selvom at kaskoforsikringen dækker dig, så gør førerforsikringen det endnu bedre. Er det ikke muligt at tegne en førerforsikring gennem dit forsikringsselskab, så kan man ofte gøre det på sin ulykkesforsikring.

Hvordan beregnes prisen for en motorcykelforsikring.

Der kan være flere parametre der spiller ind når du skal tegne en motorcykelforsikring. Der kan også være forskel i disse parametre fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Men tit og ofte er det nedenstående liste, som et forsikringsselskab tager udgangspunkt i når de skal finde en pris til dig. Der er parametre der som udgangspunkt afgør prisen på en forsikring til en motorcykel, og du kan se her hvilke det er:

Kasko- eller ansvarsforsikring?

Der er en forsikring som man ikke slipper udenom hvis man vil kører lovligt på motorcykel i Danmark og det den lovpligtige ansvarsforsikring. Dette er blevet en lovpligtig forsikring, så hvis du forvolder skade med din motorcykel, at dem du forvolder skade på, kan for erstatning. Men en ansvarsforsikring dækker ikke skade på din motorcykel, her skal du have tegnet en kaskoforsikring. Tegner man en kaskoforsikring, så dækker den både din motorcykel, men også den skade du forvolder på andre mennesker eller deres ejendele. En kaskoforsikring dækker også i tilfælde af brand eller tyveri.

Hvor gammel er du?

Der er forskellige aldersklasser der har betydning for prisen på din motorcykel. Ofte starter grænsen ved 25 år, men der er også selskaber der tegner forsikringer til yngre mennesker. Jo yngre du er jo dyrere, vil din forsikring også blive.

Hvor gammel er din motorcykel?

Alderen på din motorcykel har også indflydelse på prisen af din forsikring. Jo ældre motorcyklen jo billigere er den at forsikre. Dog skal man nok lige have med i tankerne, at hvis det er en antik eller veteran motorcykel, eller din motorcykel har en specielt høj værdi trods sin alder, så betyder det noget for prisen på din kaskoforsikring.

Hvilken type motorcykel har du?

Ofte vil sports- eller racermotorcykler være en del dyrere i forsikring end hvis det er en klassisk motorcykel. Så ikke nok med at alderen på din motorcykel har en indflydelse på prisen, det har det også når det kommer til modellen af den.

Er dette din første motorcykelforsikring?

Som med biler så betyder det meget hvilken erfaring du er i besiddelse af for at få en billigere pris på din forsikring. Er du for eksempel 40 år, men skal til at tegne din første motorcykelforsikring, så er det et tegn på at du ikke har ret meget rutine i at køre motorcykel. Derfor vil prisen for forsikringen højnes. Præcis som med biler, så bliver din præmie på forsikringen lavere for hvert år du kører indtil du rammer forsikringsselskabets højeste niveau.

Ønsker du at køre motorcykel om vinteren?

Det er blevet mere moderne og mere sikkert at kører motorcykel om vinteren. I takt med udviklingen på en motorcykel, så er der flere der har fået mod på også at køre om vinteren. Derfor er det muligt at tegne en helårsforsikring. Men den er oftest meget dyrere end hvis du kører i den normale periode.

Har du også en bilforsikring?

Har du allerede en bilforsikring, er der flere forsikringsselskaber der tager højde for det, når prisen på din motorcykelforsikring, skal regnes ud. Du kan opnå forholdsvis store rabatter, da du allerede har rutinen i at kører i trafikken, dog vil du ikke kunne nå det højeste trin, da erfaringen med at kører motorcykel ikke er tilstede endnu.

Har du andre forsikringer i samme selskab?

Har du allerede en bilforsikring, indboforsikring eller husforsikring hos et forsikringsselskab, kan det være en fordel for dig. Her kan du måske opnå mulighed for mængderabat. Dog skal man lige se på om man er dækket af forsikringerne som man ønsker. Ofte kan disse pakkeløsninger ikke leve op til det fulde krav du har til at være dækket af forsikringen

Hvor stor en selvrisiko ønsker du?

Du vil opleve, når du beregner din motorcykelforsikring, at jo højere selvrisiko du vælger, jo billigere bliver din forsikring. Derfor kan der være muligheder for besparelse hvis du vælger en høj selvrisiko, og derved opnå en billigere årlig præmie. Derimod skal du så være klar til selv at kunne betale selvrisikoen hvis du får ødelagt din motorcykel.