Brug af data

De fleste ved man kan bruge data på sin mobiltelefon, når man skal gå på nettet, se mails, bruge sine apps og så videre. Men det er de færreste der ved noget om hvor meget data man egentligt bruger. Her på siden vil du blive oplyst om hvad det ca. kræver at downloade/streame forskellige emner. Vær dog opmærksom på at det kun er et estimeret skøn, der er bygget op omkring at bruge data i normal kvalitet. Vælger man en bedre kvalitet, så koster det mere data.

Hvad er streaming og hvad koster det af data?

Streaming er en tjeneste man kan gøre brug af, når man skal se en film, hører musik eller høre radio. Førhen skulle man downloade alting og gemme på sin telefon eller tablet. Men efter streamingtjenesten er kommet til, så behøver man ikke mere downloade det hele. Her kan man streame fra sin på sin telefon, til det man gerne vil se eller hører.

Ulempen ved streaming er at man skal have en god forbindelse hele tiden. Er man for eksempel ude at køre bil eller tog, og kommer ind i et område, hvor der er dårlig dækning, så vil det ikke være muligt at streame i den periode du er i det område.

Men som skrevet så er streaming at man kan få lov at hente noget dataforbrug direkte fra udbyderen af tjenesten, og derved kan du se eller høre det på din telefon. Dog er der mange streamingtjenester hvor der er film/serier inkluderet, som kræver penge for et abonnement.

Hvordan gør man?

 

Det er meget simpelt. Det eneste det kræver er at du downloader den app der hører til den tjeneste du gerne vil gøre brug af. Det kan for eksempel være du gerne vil se Game of Thrones, som er en meget populær serie på HBO Nordic. Her skal man være opmærksom på at man skal have et abonnement for at kunne se deres udvalg af film og serier.
Download app’en gennem Itunes store til en Iphone, eller brug din foretrukne android download tjeneste. Når du har downloadet den nye app, og åbner den, vil den sige du ikke har et abonnement. Dette skal du så oprette på streamingtjenestens egen hjemmeside.

Herefter vil du nu kunne bruge HBO Nordic med alt deres indhold.

Hvad koster dataen i forbindelse med streaming.

 

Det kan være svært at sætte det præcise tal på hvor meget data man bruger på at streame, men man kan bruge nedenstående tal, som retningslinje.

  • Streaming af video i lav kvalitet- Forbrug: 0,3 GB pr time
  • Streaming af video i normal kvalitet. Forbrug: 0,7 GB pr time
  • Streaming af video i Høj kvalitet (HD). Forbrug: 3 GB pr time
  • Streaming fra YouTube gennemsnit på 2,3 MB pr minut

Ved streaming af musik bruger man som regel 7 MB pr nummer man streamer. Gør du meget brug af musikstreaming, så kræver det forholdsvis meget data på dit abonnement. Hvis du vil undgå at bruge så meget data på musik, så kan du gøre brug af radio streamingtjenester, de bruger ikke så meget data.

Hvad koster almindeligt download?

Herunder kan se listen med de mest gængse tjenester som man gør brug af. Du får her et overblik over hvor data du egentligt bruger når du sidder med din telefon og gør brug at dens servicetjenester.

Populære hjemmesider
Dataforbrug
Ekstrabladet.dk
4,5 MB
Facebook.dk
1 MB
Politiken.dk
2,7 MB
Krak.dk
250 KB
Google Maps
750 KB
Populære streaming tjenester
Dataforbrug
YouSee Musik/Spotify
5-7 MB pr sang
YouTube
2,3 MB pr minut
TV2 Play
700 MB i timen
Skype videoopkald
900 KB i minuttet
Skype alm opkald
200 KB i minuttet
Netflix HD kvalitet
3 GB i timen
Sociale sites og kommunikation
Dataforbrug
Chat
Ca 600 KB i timen
Billedupload (til f.eks. Facebook)
Ca 2 MB pr billede
Email med vedhæftning
Ca 100 KB pr mail
Online spil og download
Dataforbrug
Tunge spil
20 MB pr time
Lette spil
10 MB pr time
Windows updates
40 MB pr update
Sang hentet fra iTunes
Ca. 3,7 MB pr sang

1000 KB = 1 MB. 1000 MB= 1 GB

Nedsæt brugen af data

Hvordan kan du nedsætte brugen af data? Man kan selvfølgelig overveje hvilken type kvalitet man vil streame film i. Bruger du lav kvalitet, så får du også lav kvalitet film visning, men til gengæld sparer du på forbruget af data. Omvendt hvis du streamer i HD (High Definition) så vil det også koste dig ekstra data forbrug. Er du typen der streamer mange film, så kan det være her du kan sparer ved at sætte kvaliteten ned.

En anden måde at sparer på sit dataforbrug på er ved at bruge WIFI alle de steder du kan komme til det. Ofte så har man gerne WIFI på sin hjemmeadresse, og hvis man bruger sin telefon meget derhjemme, så kan det specielt være her du kan sparer på dit dataforbrug.

Hvad er WIFI?

Der er rigtig mange der tror at WIFI er en forkortelse ligesom LAN (Local Area Network), men rent faktisk er det et firmanavn fra firmaet WIFI-alliance.

WIFI er et trådløst netværk du laver ved hjælp af en router. Denne router skal kunne lave WIFI, ellers vil du kun kunne tilgå netværket ved hjælp af et kabel.

Det eneste du skal gøre ud over at have en router der kan lave et WIFI-signal, er at du skal sætte kablet fra din netværksboks, til routeren. Herefter kan du på trådløse enheder, som for eksempel din telefon eller tablet, finde dit WIFI der hvor du normalt vælger det på din telefon eller tablet.

Koden til dit WIFI-signal, er gerne placeret på routeren. Ofte kan du selv lave en kode på den hjemmeside fra firmaet der har produceret routeren.