Bredbånd
Hvad har Bredbånd af betydning for mig. Se hele beskrivelsen af Bredbånd og dets opbygning. læs om de forskellige typer af bredbånds og fibernet forbindelser.
Her finder du kun hurtigt bredbånd
Der er ikke noget mere kedeligt end at vente på at streamingen skal download, eller hjemmesiden skal hentes. Når vi er på internettet skal det bare gå stærkt. Derfor har vi samlet en liste med de udbydere, som tilbyder det hurtigste bredbånd til den bedste pris.
Indholdet i denne tabel er lavet i samarbejde med udbydere af bredbånd. Hvis du tegner et abonnement hos en bredbåndsudbyder, efter at have klikket dig til en af udbyderne, så modtager vi provision deraf. Listen over bredbånd indeholder ikke alle bredbånds udbydere.
Hvad er Bredbånd?
Når man siger internet, så må man også sige bredbånd. De to ting hænger uløseligt sammen.
Men hvad dækker ordet bredbånd egentligt over og hvornår opstod fænomenet bredbånd?
Der er forskellige holdninger til hvornår internettet blev opfundet. Nogle mener vi skal helt tilbage til 1920’erne, mens de fleste mener at det kom til verden i 1970’erne. Sammen med opfindelsen af internettet kom der samtidigt et andet udtryk til live, nemlig bredbånd.
Bredbånd på dansk, er udledt af det engelske ord broadband. I dag er den almindelige betegnelse for en internetopkobling, at man har bredbånd.
I de gode gamle dage da man sloges med et 56k modem, var det på daværende tidspunkt toppen af poppen. Siden man har udviklet sig fra 56k modem, så er det mere eller mindre blevet betegnet som bredbånd. I dag forbinder man mest bredbånd med superhøj kvalitet af en internetopkobling.
I dag bruger udbydere ordet bredbånd i flæng. Når du hører eller ser reklamer i radio eller på tv, så er det ordet bredbånd de bruger om, hvor hurtigt deres udbud af internet er.
I dag er den mindste forbindelse det der hedder 256kbit. Det er en ikke ret hurtig forbindelse, og kan kun bruges til at læse mails, surfe på internettet og instant messaging. Skal man til at downloade musik, film eller spille spil, så skal man have en større hastighed at lege med.
Hvordan virker bredbånd?
Den nemmeste sammenligning man kan bruge for at få en forståelse for hvordan bredbånd virker, er at sammenligne det med vejenes opbygning gennem tiderne. Da man startede med at bygge veje, så var vejene smalle og lavet af grus. Det udviklede man så, da der blev mere brug for bredere veje og i takt med der blev kørt stærkere da bilen kom til. Man gik fra alminelige små veje, til større veje, og der blev flere vejbaner. Præcis det samme sker der med bredbånd.
Men det er ikke sådan at fordi du skal bruge 1 Mbit, at man så skal have en stor forbindelse. Nej sådan skal man ikke forstå det. Men har man for eksempel en 25 Mbit forbindelse, men du bruger 30 Mbit så bliver din forbindelse langsom. Det gør den fordi man ikke kan presse mere igennem end de 25. Det samme sker på en 4 sporet motorvej. Er der mange biler, så går det langsommere, og der kunne måske være brug for 6 vejbaner i stedet for.
Tilfredse brugere +
%
Vi hjælper med et lån
%
Tilfredse lånetagere
Hvordan laver man en opkobling til internettet
Når man gerne vil på nettet i dag, så findes der flere muligheder for at kunne tilgå dette.
De mest populære er:
Bredbånd
Dette er den mest benyttede opkobling til internettet i dag. Den bruges i tusindvis af hjem og virksomheder. Det kommer typisk ind i ejendommen gennem et antennekabel, eller det gode gamle telefonstik. I dag er telefonstik ikke så meget brugt grundet mobiltelefonerne har indtaget verden. Men det kan stadig lade sig gøre med lidt opdateringer.
De fleste der udbyder bredbånd, er store selskaber der kan gøre det billigere for dig. Og det kan de netop fordi de er store, og kan dele regningen mellem mange kunder.
I dag er noget af de laveste hastigheder en udbyder tilbyder helt oppe på 25 Mbit. Det er ret meget større end da internettet kom frem med deres 56k bit. I dag tilbydes der helt op til 1000 Mbit, så her kommer man ikke til at mangle hastighed på sit internet.
Mobilt bredbånd
Når man skal ud af huset, så er der stadig mulighed for at tage internettet med. Dette foregår med det der kaldes et mobilt bredbånd. Der er i dag ikke den store forskel, andet end ved mobilt bredbånd, så skal man ikke slås med nogen kabler, dog vil du kunne blive nedsat i hastighed hvis ikke der er god forbindelse. Det kan nemt ske at når man befinder sig indenfor, at man så oplever at signalet ikke er helt så godt, som når man befinder sig udenfor.
De fleste mennesker har i dag en smartphone, og her er princippet det samme som med mobilt bredbånd. Her har du sikkert selv prøvet at være indenfor, hvor der ikke var så godt et dækningssignal. Fordelen ved at bruge mobilt bredbånd er at man slipper for ledninger og routere.
I dag opnår man stort set samme hastigheder på mobilt bredbånd, som man gør på almindeligt bredbånd.
Fibernet
Der er kommet en ny spiller på markedet inden for de sidste 5 år. Det hedder fibernet, og her kan der leveres ret store hastigheder, og her foregår opkoblingen med hjælp af Ethernet kabel, og det kræver at du får lavet en speciel installering derhjemme, men det er de fleste udbydere der udbyder fibernet, ret flinke til at gøre gratis.
Udbyderne er typisk de store energiselskaber, som har prøvet at komme ind på markedet om internettet med deres version af et bredbånd. Dette kalder de så for fibernet. Det er simpelt fortalt et lyslederkabel der kan transportere store mængder data over lange afstande, men på meget kort tid.
Hvilken type bredbånd skal jeg så vælge?
I bund og grund er det op til dig selv, hvilken type eller størrelse du vil vælge. Men her på Ecomia.dk, vil vi prøve at hjælpe dig til at vælge den rigtige størrelse og forbindelse, da der kan være store besparelser i at vælge den rigtige.
Det første man skal gøre op med sig selv, er hvor meget man bruger internettet. Og hvad man bruger det til.
Men inden man kommer for godt i gang, så er der lige noget man skal være opmærksom på inden man vælger sin hastighed. Når en udbyder skriver at du for eksempel får en forbindelse der hedder 25/5 Mbit, så betyder det at du kan downloade med en hastighed på 25 Mbit og uploade med en hastighed på 5 Mbit. Hvad forskellen er på download og upload, kommer jeg ind på lidt senere.
Men lad os antage at det er en 25/5 Mbit forbindelse du har set dig lun på. Her skal man så lige tage sig lidt i kraven. For selv om der står 25 som download hastighed, så passer det sjældent. De 25 Mbit er fra der hvor udbyderen tager forbindelsen fra. Bor du så et stykke væk fra kabelskabet, så får du en lavere forbindelse, og det kan godt svinge med 5Mbit eller mere. Så derfor skal man lige have det med i sine overvejelser inden man bestiller noget.
Der er flere udbydere i dag der kan fortælle dig hvad den reelle opkobling vil være hos dig, hvis du kontakter dem. Det er heller ikke sikkert at der alle steder i Danmark bliver udbudt fibernet, det skal man også lige forhører sig om hos udbyderen.
Hvilken hastighed skal jeg vælge
Her skal du se på hvad du forventer at bruge dit internet til. Herunder er der listet op hvor meget man ca. skal bruge af hastighed, for ikke at blive generet af langsomt internet. Det er inddelt i 3 kategorier:
Hvis du ikke skal bruge nettet til andet end at tjekke dine mails, surfe lidt, og ellers ikke ret meget mere, så kan du sagtens gå efter de lave hastigheder på udbydernes tilbud. Det giver ingen mening at du skal tage en meget højere hastighed end du forventer at skulle bruge, da det er penge ud ad vinduet.
Hvis man vælger en lav hastighed og senere finder ud af at den var for langsom, så kan man altid opgradere sin forbindelse til noget som er hurtigere.
Dette burde være dit valg hvis du ønsker at bruge nettet til, (udover de emner som indgår i de laveste hastigheder), at se lidt videoer, gå på Facebook dagligt. Det burde være rigeligt at vælge en mellem løsning til disse formål.
Det samme gør sig gældende her. Hvis du finder ud af din hastighed af for langsom i forhold til dit forbrug, så kan du altid opgradere den hos din udbyder.
Her får du det ultimative på markedet indenfor bredbånd, og burde du ikke blive ramt af langsomt internet. Det kan bruges til det hele, og også til flere ting på en gang. Her er det ikke et problem, at du streamer en film, samtidigt med at du downloader noget andet. Man skal huske på at det ikke altid kun er nettets skyld, hvis man oplever langsomt internet. Det kan også være din computer er ved at være forældet og ikke kan følge med mere. Jo mere du kræver, jo mere skal både computer og internet levere til dig. Og vi er som mennesker ret krævende i dag.
Hvis du allerede har bredbånd
Hvis du allerede har et abonnement på bredbånd hos en udbyder, kan det godt være en ide at du får kigget på om der er penge at spare. Penge sparet er penge tjent.
De fleste udbydere er gode til at opgradere dit nuværende abonnement til noget større. Det gør de i takt med at markedet udvikles, og de måske til sidst slet ikke har den hastighed udbudt, som du startede med. Startede du med for eksempel 5 Mbit for nogle år siden, som sikkert var noget af det bedste, så er det en forældet hastighed i dag. Noget af det mindste man kan købe hos en udbyder, er ca. 25 Mbit.
Men som sagt, så er de fleste udbydere flinke til at opgradere dine hastigheder gratis, hvis du allerede er abonnent hos dem. Er det ikke sket for dig, så er det på tide at finde en ny udbyder, og her kan vi på Ecomia.dk hjælpe dig med at finde det bedste valg for dig. Noget man skal være opmærksom på inden man siger ja tak til et tilbud om bredbånd er blandt andet prisen. Langt de fleste tilbyder ofte en periode hvor det er gratis. Disse tilbud er jo altid dejlige, men noget af det man skal være opmærksom på, er hvor lang bindingsperiode der er.
Download og upload
Når man køber et abonnement, så har det nogle tal på selve angivelsen af hastigheden. Her er det ikke prisen der bliver tænkt på. En udbyder kunne for eksempel have et tilbud der hedder 50/10 Mbit. De første tal før/ er din downloadhastighed, og tallet efter /, er din upload hastighed.
Hvad betyder så download og upload?
Download
I dette tilfælde er hastigheden 50 Mbit download, og det vil sige at alt det du henter ned fra nettet (mails, film, spil osv) er noget du downloader. 50 Mbit er det du kan hente ned fa nettet hvert sekund, så med denne forbindelse kan du hente ret meget ad gangen. Forudsat at du har den optimale forbindelse, så der er fuldt udbytte på dit download. I dag er noget af det største du kan få 1000 Mbit, så der kan man virkelig få hentet noget ned fra nettet. Når man skal downloade noget, så er det ikke bare at sige at man har en høj forbindelse. Det kræver også at der hvor du skal downloade det fra, har en høj upload hastighed. Ellers hjælper det ikke ret meget at have høj forbindelse.
Upload
Upload er det modsatte af download. Det vil sige når du skal smide noget op på nettet. Det kunne være en video til Facebook, eller du for eksempel er YouTuber. Der skal man typisk vise nogle videoer man selv har lavet. Dette kræver at man har en upload hastighed der kan magte det, så man ikke skal sidde den halve nat og vente på at det er uploadet.