Kontant hjælp
Her får du det komplette overblik over, hvorfor det er så vigtigt ikke at komme på kontanthjælp, og være en del af kontanthjælpssystemet, og alt hvad det fører med sig.
I Danmark har du ret til kontanthjælp
I Danmark kan må få kontanthjælp, når alt andet er ude. Det er ikke noget som man ønsker sig, for det er sidste skridt i den forkerte retning i forhold til at arbejde. Det er et psykologisk vigtigt mål for de fleste at man kan klare sig selv, og man derved ikke skal opleve at nasse på samfundet. Det er reelt det man ender med at gøre når man ender ud i at være kontanthjælpsmodtager. Derfor er det så vigtigt at man, mens man er i arbejde, sørger for at sikre sig selv i tilfælde af man bliver arbejdsløs.
Hvad er kontanthjælp egentligt?
Når alle muligheder er brugt i forbindelse med ledighed, så kan man på kommunen få det der hedder kontanthjælp.
Den er en månedlig ydelse du får fra kommunen, men for at kunne få den er der en række krav til det. Der skelnes mellem flere niveauer og krav. I nedenstående skema 1, kan man se hvilke krav der er til det.
Fælles for dem alle er der en række krav, som skal opfyldes under alle omstændigheder. Disse kan du se nedenunder skema 1 og i skema 2
Skema 1
For at få kontanthjælp skal være fyldt 30 år og opfylde en række forhold.
Du skal:
- have været ramt af eksempelvis sygdom, arbejdsløshed, skilsmisse, partners dødsfald eller lign.
- som følge af mindst en af de ovenstående grunde, skal du befinde dig i en situation, hvor du ikke kan skaffe de nødvendige fornødenheder til dig selv eller din familie
- ikke være forsørget af andre
- ikke kunne få dit forsørgelsesbehov dækket af andre ydelser eksempelvis arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
Er du under 30 år, og har en erhvervskompetencegivende uddannelse kan man få kontanthjælp på ungesatsen. Du skal opnå de samme betingelser som hvis du er over 30 år.
Men det er lidt specielle forhold der gør sig gældende når man er under 30 år. Der er flere scenarier som gør sig gældende.
Her betyder det noget om du er over eller under 25 år, og om du er forsørger eller ikke forsørger. Disse kriterier komme til at gøre sig gældende for størrelsen på din kontanthjælp.
Skema 2
Fælles for at opnå kontanthjælp, skal man under alle omstændigheder:
- Være tilmeldt jobnet.dk
- Du skal være aktivt jobsøgende
- Tage imod jobtilbud fra kommunen
- Tage imod aktiveringstilbud fra kommunen
- Du skal være bosat i Danmark
Kan man ikke opfylde disse krav, så mister man retten til kontanthjælpen.
Hvordan udregnes kontanthjælpen?
Som skrevet oppe over, så er der nogle forskellige kriterier der gør sig gældende for størrelsen på din kontanthjælp.
Men hvordan udregnes den. Her er der også en del kriterier der kommer i spil. Hvis du har en formue på mere end 10.000 kr., så skal du bruge din formue på at forsøge dig selv. Har du en ægtefælle må i tilsammen have en formue på 20.000 kr.
Nu vi er ved ægtefællen, så vil det også have indflydelse på om du kan få kontanthjælp. Her tænkes der på hvor meget indtægt din ægtefælle har.
Der er ikke oplyst noget beløb for hvor meget din ægtefælle må tjene. For noget andet som også spiller ind, er hvor meget gæld i har, både i hus og andre lån.
Satserne for kontanthjælpen
Er du.... | Pr måned. |
---|---|
Er du ikke forsøger | 11.282 kr. |
Er du forsørger | 14.993 kr. |
Er du under 30 og hjemmeboende | 3.509 kr. |
Er du under 30 og udeboende | 7.272 kr. |
Under 30 år, men forsøger uden ret til børnetilskud | 10.026 kr. |
Under 30 år, men enlig forsørger | 14.331 kr. |
Kan jeg holde ferie, mens jeg er på kontanthjælp?
Ja det kan du godt, men det kræver du har fået kontanthjælp i 12 måneder. Du har efter 12 måneders uafbrudt kontanthjælp mulighed for at holde 5 ugers ferie, og den kan du holde hvorhenne du vil.
Du kan dog ikke alene selv vælge hvornår du vil holde ferie, det skal aftales med kommunen. De kigger på hvornår resten af familien holder ferie, og til din beskæftigelses indsats.
Kommer du i arbejde igen, så bortfalder muligheden for at få kontanthjælp under ferien. Det vil sige at du ikke optjener som sådan ferie, som du kan bruge på et andet tidspunkt, når først du er kommet i arbejde igen.