Investering er interessant for mange, og der er mange nysgerrige sjæle, som gerne vil i gang, men som er overvældet af konceptets omfang og risici. Derfor har vi fundet frem til nogle generelle punkter, som du bør overveje, hvis du er i vildrede men gerne vil lave investeringer.

Skab dig et overblik over din økonomi

Først og fremmest er du nødt til at skabe dig et overblik over din økonomi. Dette er forarbejdet for enhver investering! Har du overhovedet råd til at investere? Og i så fald – hvor stort et beløb kan du lave investeringer for? 

At skabe dig et overblik er det første skridt. Du kan heller ikke blot nøjes med at skabe dig et overblik over din egen økonomi, du er samtidig nødt til at skabe dig et overblik over markedet og dine investeringsmuligheder.  

Overvej andre muligheder for din formue: Pension eller opsparing

At investere er ikke den eneste mulighed for at handle klogt med dine penge. Du kan gøre andre ting end blot at investere, for at have en sikker og god økonomi. 

Du kan også vælge at sætte din formue ind på din pensionsopsparing. På den måde har du gjort et sikkert valg for din fremtid, og du behøver nu ikke være nervøs for, at du forsømmer dit ældre jeg. Du har dog også et andet valg: At lade din formue stå på din opsparing til fremtiden. 

Selvom din formue ikke just vokser af blot at stå på din opsparing, er der en vis sikkerhed over at lade pengene stå – du mister i hvert fald ikke nogen på samme måde, som du måske gør ved at investere. Du kan tage pengene ud, som det passer dig og bruge dem på de ting og aktiviteter, som du og dine kære ønsker lige her og nu. Forestil dig dog, at denne formue på din opsparing kan gro, og dig og dine kære kan få et endnu større rådighedsbeløb til at have det sjovt for.

Hvor meget er du villig til at risikere? Aktier vs. optioner 

Du er sikkert endt på denne side, fordi du allerede har besluttet dig for at investere – men at du blot søger et par sidste råd. Det er derfor vigtigt at nævne, at der er forskellige aktiver at investere i. 

Det hele afhænger af, hvor meget du er villig til at risikere! Du kan selvfølgelig handle med aktier, som er en form for aktiv, vi alle kender. Når du køber en aktie, ejer du i bund og grund en del af virksomheden, som du investere i. Hvis virksomheden stiger i værdi, vil du derfor også få større afkast. Ligeledes vil du dog miste penge, hvis virksomheden falder i værdi. Det kan nogen gange være svært at spekulere i, hvilke aktier er gode og hvilke er dårlige. 

Derfor kan du også investere i optioner, hvor du køber værdipapirer som dokumenterer, at du har retten til enten at sælge eller købe aktier (kaldet put-option og call-option) i løbet af en bestemt tidsperiode. På den måde kan du se, hvordan aktien arter sig fremadrettet før du tager en beslutning. 

Skal du bruge rådgivning? 

Det er forståeligt, at du skal bruge rådgivning til diverse beslutninger. Hvor finder man eksempelvis det bedste sted at handle aktier? Og hvilke har historisk set det bedste afkast, og hvordan spekulerer man korrekt omkring dette? Søg rådgivning, hvis du stadig har en masse ubesvarede spørgsmål!