Der er mange der har haft den samme bank i mange år, og nogle har endda den samme bank som sine forældre. Men hvorfor ikke prøve at skifte bank? Det vil vi prøve at sætte fokus på i denne artikel.

Ofte så har man valgt den samme bank som sine forældre havde, fordi da man selv skulle bruge en konto, så var det nærliggende at mor lige spurgte i banken om ikke de kunne åbne en konto til hendes søn eller datter. Dette er vi mange der har prøvet, og det er der ikke noget galt i.
Men hvorfor ikke prøve noget nyt. Skift bank og spar penge. Lyder det som god musik i dine ører, så læs mere her om hvorfor det kan være en god ide at skifte bank.

Hvordan sparer du penge ved at skifte bank?

Ja det er jo et godt spørgsmål. Og ikke mindst hvad kræver det for at kunne sparer penge?

Det er jo ikke sådan at det vil være alle der kan sparer penge ved at skifte bank. Det er en meget individuel situation, der afgør hvor meget du vil komme til at spare.

Det bedste råd er at jo mere man har at forhandle med, jo mere vil du komme til at sparer i længden. Kommer du kun og kan præsentere en gæld, så har du ikke ret gode kort på hånden, og her vil det være svært at kunne opnå besparelser på diverse gebyrer som oprettelse af lån, pensionsopsparinger og kassekrediter.
Mange danskere har mere gæld end de har værdier, og det er ikke nødvendigvis noget der er dårligt for at kunne skifte bank. Det banken ser på er hvordan du er i stand til at afdrage din gæld, og om det hele ser overskueligt ud. Derfor er det aldrig nogen dårlig ide at prøve at skifte bank. Det værste der kan ske, er at du får et nej, eller dårligere betingelser end du har i din nuværende bank.

Professionel rådgivning

I nogle tilfælde kan det godt svare sig at få professionel rådgivning. Dette vil uden tvivl koste noget at kontakte en professionel rådgiver for at få den ønskede hjælp. Her skal man gøre op med sig selv, om det vil være en investering at betale for hjælp, i forhold til udbyttet man vil få i banken.

Det vil også i de fleste tilfælde være muligt at få hjælp i den nye bank, da de har en stor interesse i at få dig som kunde. Jo flere kunder de har, jo flere penge tjener de.

Hvad skal du være opmærksom på i forhold til at skifte bank?

Der er en del praktiske ting du skal vide noget om, så ikke du kommer til at stå med ubetalte regninger den efterfølgende måned.

Når du opsiger kontoer i din nuværende bank, for at flytte dem til en ny bank, så forsvinder alle betalingsaftaler du havde med den gamle bank. Alle disse aftaler skal enten laves på nu, eller overføres fra den ene bank til den anden. Dette er vigtigt for dig, da det er bedst for alle hvis du har styr på alle aftaler fra start af.

Din NEM-konto bliver også lavet om, og her er det vigtigt at alle der har brug for at vide du har skiftet bank, får det nye kontonummer. Dette gøres ved at man logge ind på nemkonto.dk, og skifter sit kontonummer der. Herfra vil alle der skal bruge din Nem-konto, kunne sætte penge ind på den konto. Det kunne for eksempel være det offentlige, din arbejdsgiver eller en helt tredje part, som har brug for at sende nogle penge til dig.

Hvor hurtigt kan man skifte bank?

Det går ret hurtigt med at få skiftet bank, dog kan det gå lidt tid inden de sidste lån, pensionsopsparinger og værdipapirer er kommet helt på plads, men man siger at der vil gå syv hverdage, inden du har alle dine betalingsaftaler på plads. Så på den måde så vil det gå ret hurtigt at komme på plads.
Der vil så være en periode, hvor du bliver nødt til at have kontanter på dig, indtil du modtager dine nye kreditkort fra din kommende bank.

Kan alle skifte bank?

I princippet ja, men der er også en chance for at banken kan sige nej. Man skal huske på at en bank er en forretning, og hvis banken ikke kan se hvordan de skal tjene penge på dig, så kan det være svært at få lov at skifte til en anden bank.
Du er derfor ikke den eneste som laver lidt hjemmearbejde inden du tager kontakt til en ny bank, når du har henvendt dig, så vil den nye bank også gøre noget hjemmearbejde, for at se hvor god en kunde du kan blive for dem.

De bruger nogle parametre såsom din løn, din gæld, dit job, din opsparing og dit rådighedsbeløb.

Andre alternativer?

De traditionelle banker som vi kender i dag, kan være svære som forbruger at tjene penge ved. I gamle dage kunne det godt betale sig at have en sum penge stående, som derved kunne trække renter. Men sådan er det langt fra i dag. Her skal man investere dem i aktier gennem banken for at kunne tjene noget selv, men det er der også en risiko ved. Her er der også mulighed for at tabe dine penge, da aktiemarkedet kan falde ligeså hurtigt som det kan stige.

Men der er andre alternativer end en den traditionelle bank. Der er kommet en del nye spillere på banen indenfor den danske bankverden, som vil have del i det danske marked. Det drejer sig om multinationale selskaber såsom Santander Consumer Bankog Ikano Bank. Disse slags banker vinder mere og mere ind på det danske marked, fordi de kan tilbyde lån til en meget lavere rente end du kan få det til i banken. Du kan se eksempler på hvad Santander Consumer Bank kan tilbyde dig af forbrugslån her. Til sammenligning kan man bruge hvad de traditionelle banker tager for et forbrugslån, hvis du kommer og skal låne penge uden nogen former for sikkerhed. Her tager den nemt 15-17% for et forbrugslån.

Skal man altid kun låne penge i banken?

Nej ikke nødvendigvis. Det er ofte muligt at låne penge uden om banken. Her skal man dog have tungen lige i munden, for her er der lånudbydere som kun tænker på at lave penge på dig.

Men skal du for eksempel låne til en cykel, så kan det godt være at forretningen kan give ding et billigere lån, end hvis du går i banken for at optage et forbrugslån.

Sådan noget som at købe bil i dag, bliver sjældent gjort med et lån gennem banken. Her vil man ofte kunne låne pengene gennem bilforhandleren til en meget lavere rente end den du kan få i banken. Og der er ingen forskel i garantien af lånene, for både i banken og hos bilforhandleren, vil der blive lavet pant i bilen. Så i tilfælde af du ikke kan betale afdrag på dit lån, så har de mulighed for at tage bilen som sikkerhed for de penge du har i gæld til dem.

Ofte er de samarbejdspartnere som bilforhandlerne eller elektronikbutikken bruger, de samme som vi bruger, og her kan du få overblikket over hvad det vil koste dig at låne på et forbrugslån.

Andre muligheder?

Der er flere og flere butikker, specielt elektronik- og hårde hvidevare butikker, som laver nogle ret gode lånemuligheder på afbetaling. Hvem har ikke set reklamerne hvor de siger de ikke hverken tager rente eller gebyrer for at købe noget på afbetaling hos dem. Disse tilbud svarer jo til at købe varen i butikken til den pris den koster, men du får lov at afbetale den over en periode, uden det skal koste dig noget ekstra.

Der er også mulighed i flere byggemarkeder, hvor de tilbyder at du kan låne penge til at købe hos dem, til 0% i rente.

Så der er flere muligheder at tage fat på, det gælder bare om at holde øre og øjne åbne, så kan man næsten ikke undgå at rende ind i de tilbud, hvor det uden tøven godt kan betale sig at købe noget.

Hvorfor er der ikke flere der skifter bank?

Et rigtig godt spørgsmål, for hvis man kan sparer penge på at skifte bank, så giver det ingen mening at vente.
Men til dels er det nok et spørgsmål om vaner. Folk har ikke for vane at skifte bank, for de er godt tilfredse med der hvor de har bank nu. Folk kan også være bange for de forandringer et bankskifte kan føre med sig. Måske er der mange der er flove over deres økonomi, og ikke ønsker at andre skal få for meget indblik i hvor slemt det står til. Nogle er simpelthen også bare for dovne, og så er der mange der slet ikke bruger tid på at tænke over den slags.

Men har man ikke nogen ret god økonomi, så giver det jo helt klart mening at man skal finde en måde at tjene nogle penge på. Og hvis et bankskifte kan være med til at give noget ekstra økonomi, så er det bare at sluge kamelen og komme ned i den nærmeste bank og finde ud af hvad de kan tilbyde dig. Måske du bliver glædeligt overrasket, og ærgrer dig over du ikke har gjort det noget før.

Hvordan skifter jeg bank?

  1. Allerførst ville det være en god ide at tage en snak med din nuværende bank. Spørg dem hvad de kan tilbyde dig af besparelser. Det kunne være rentenedsættelse eller helt sågar rentestop, du kunne forhandle med dem om. Ofte vil de se på tingene, og hvis du samtidigt fortæller dem at du agter at skifte bank, hvis ikke de kommer med et godt tilbud, så vil de uden tvivl komme med noget til dig. Her skal man så være på vagt, for man skal her vide hvad man ellers kan få i en anden bank. Derfor er det så vigtigt at man får gjort sit hjemmearbejde først, så man ved hvor meget man kan sparer andre steder.
  2. Tag kontakt til andre banker og hør hvad de kan tilbyde dig. På den måde ved du også om din nuværende bank er interesseret i at have dig som kunde eller ej. Kommer din nuværende bank med et tilbud der langt kan matches af din måske kommende bank, så er det fordi de ikke er interesseret i at have dig som kunde. De ved udemærket godt hvordan markedet er, så de ved også hvad de andre banker kan tilbyde.
  3. Når du har indhentet tilbud fra både din egen bank og andre banker, så hold dem op mod hinanden, og find ud af hvilket tilbud, der tiltaler dig mest.
  4. Når du har fundet det bedste tilbud for dig, så kontakt den bank hvor du agter enten at fortsætte eller op starte nye bankforretninger.

 

Forbrugslån

Har du for eksempel et forbrugslån i din bank, men til en meget høj rente, så kan det godt betale sig at sondere terrænet for at finde et lån som har en mindre rente. Der findes uden tvivl andre lånemuligheder til et forbrugslån, det handler bare om at sætte sig ind i tingene. Du kan få et overblik over hvilker forbrugslåns muligheder der er på markedet her.