Dette indhold er sponsoreret.

Får du nok ud af dine penge? Mange danskere har både et bil lån, en kassekredit og et forbrugslån – ofte hos flere forskellige låneudbydere, hvor de betaler renter hos hver enkelte. Det kommer på den lange bane til at koste dig dyrt. Det samme gælder for en opsparing. Har du nogensinde hørt om negativ rente? Den negative rente er netop i gang med at tage en bid af din opsparing. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du får mest ud af dine penge og samtidig sikrer din opsparing. 

Saml dine lån

Gør du ligesom mange andre danskere og betaler af på diverse lån til forskellige låneudbydere? Ved at samle dine små lån til ét større lån, et såkaldt samlelån, kan du spare penge hver måned, da du typisk vil kunne få en lavere rente ved et samlet lån. Samtidig er det nemmere kun at skulle betale af på ét lån, frem for flere forskellige. Et samlelån er desuden en god måde at få overblik over eventuel gæld, som kan være en afgørende faktor for en sund privatøkonomi. Hvis du ikke har overblik over dine gældsposter, kan du både logge ind på SKATs hjemmeside eller din netbank for at se, hvem du overfører penge til. 

Investér dine penge

Privatøkonomi kan være en svær størrelse at navigere i – og måske er du en af dem, der sætter lighedstegn mellem en solid opsparing og flere penge til fremtiden? Men der er imidlertid en bagside ved at have så mange penge på lommen – særligt for dig med en opsparing. Som det ser ud nu, bliver alle med en opsparing over 100.000 kr. nemlig ramt af en negativ rente. Det betyder, at din opsparing med tiden bliver mindre værd, fordi du betaler for at have dine penge stående i banken. Det vil sige, at om kun et, fem eller ti år vil den formue være mindre værd, end den er i dag. Guldgrube eller ej, så findes der måder, hvorpå du kan komme udenom den negative rente – og måske endda tilføre værdi til din opsparing – nemlig ved investering. Er du ikke en haj til tal og indviklet banksprog – og er aktiespekulationer ukendt land? Så kan du eventuelt opsøge en professionel investeringsrådgiver for at undgå risikofyldte investeringer.