Mange danskere vælger at optage et billån, når den gamle skal skiftes ud, eller når de skal købe en ekstra bil. Man kan altså sige, at billån er meget almindelige. Overvejer du selv at tage et? Så kan du med fordel sætte dig godt ind i emnet, før du ansøger om et lån. Du kan finde alt den nødvendige information her på siden, hvor du blandt andet kan læse om pris, løbetid, typer af lån og meget andet.

Hvad koster et billån?

Lad os starte med tallene, for hvor meget koster det egentligt at tage et billån? Alle lån er naturligvis forskellige, og derfor kan det være svært at sige noget generelt om, hvad dit lån vil koste i gebyrer og renter. Der er dog nogle omkostninger, som er faste, og som derved gælder for alle. Hvis det er nødvendigt at stille sikkerhed for lånet, så vil disse tre gebyrer altid være tilstede:

  • Stempelafgift på 1,5% af det lånte beløb
  • Tinglysningsafgift på 1.400 kroner
  • Gebyrmærke til forsikringen på 750 kroner

Lad os sige, at du gerne vil låne 150.000 til at købe en ny bil, så ved du i hvert fald, at du skal betale 2.250 + 1.400 + 750 = 4.400 kroner i gebyrer.

Det er ofte sådan, at der er nogle låneudbydere, der promoverer sig selv gennem lave renter, og nogle andre, der reklamerer for lave gebyrer. Hvad den endelige pris bliver, skal du lave lidt mere arbejde for at undersøge, men det får du hjælp til længere nede på siden.

Hvor lang er løbetiden?

Hvor lang tid vil du betale af på dit billån? Det er meget forskelligt, hvor lang løbetiden er, men der er én vigtig ting, som du bør huske på, når du skal vælge lånets løbetid.

En bil falder forholdsvis hurtigt i værdi, og derfor skal du vælge en løbetid, som matcher denne forringelse i værdien. Værdiforringelsen hænger tæt sammen med, hvor langt du kører i bilen, og du kan få en tommelfingerregel til at vælge løbetid her:

Hvis du kører mellem 10.000 og 20.000 kilometer om året: 6-8 års løbetid.

Hvis du kører mellem 20.000 og 40.000 kilometer om året: 5-6 års løbetid.

Hvis du kører mellem 40.000 og 60.000 kilometer om året: 3-5 års løbetid.

Det ovenstående er blot et estimat, og det er mest præcist, hvis du køber en bil, som er ny eller næsten ny.

Herudover skal du naturligvis overveje, hvor meget du har råd til at betale af på lånet hver måned. Det nytter naturligvis ikke noget at vælge en løbetid på 36 måneder, hvis du ikke har råd til at betale de høje afdrag.

Hvor tager du dit billån?

Hvor ønsker du at tage et billån? Og hvor finder du det bedste? Du har flere forskellige muligheder. Her er nogle af dem:

  • Lån i banken
  • Billån online
  • Finansiering hos bilforhandleren

Alle disse tre lånemetoder er ret populære. Men hvordan vælger du det rette? Når du skal vælge et billån, eller hvilket som helst andet lån, så handler det om at finde det lån, der matcher din økonomi og dine behov. Dette gælder både for lånets vilkår og pris. Men hvordan finder man så dette?

Sådan finder du det bedste lån til bil

En god metode til at finde det lån, som matcher dig bedst, er ved at sammenligne billån online. Når du sammenligner forskellige lån, så kan du let danne dig et overblik over dine muligheder og finde frem til det lån, som du synes bedst om.

Det billigste lån vil ofte være det, som de fleste foretrækker, men du skal huske også at kigge på de andre vilkår, så du er sikker på, at både løbetiden og det månedlige afdrag matcher din økonomi.

Du kan evt. prøve at sammenligne lånenes ÅOP. Når du har fundet et par forskellige lån med en lav ÅOP, så kan du læse nærmere om dem og se, hvordan resten af vilkårene matcher dig og din situation.

Forskellen på billån og forbrugslån

Når du sammenligner lån på nettet for at finde det billigste, så er det vigtigt, at du husker at skelne mellem billån og forbrugslån. Ofte vil du finde billån til en lavere pris, men du kan også være heldig at finde et meget attraktivt forbrugslån. Husk på dette, når du søger:

  • Du må gerne bruge et forbrugslån til at finansiere en bil
  • Du må ikke bruge et billån til at finansiere forbrug

Så hvis du ender med at tage et billån, så skal det altså bruges på at købe en bil – og det er ligegyldigt om du låner på nettet eller i banken.

Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål omkring billån, og at du nu er klar til at låne, så du kan opleve glæden ved en ny bil.