En stor del af myndige danskere betaler til en a-kasse. Faktisk er antallet af betalende medlemmer steget på landsbasis i løbet af 2018. Men bør man altid have en a-kasse? Det kigger vi på her.

En a-kasse er lidt ligesom en forsikring. Du ved først, at du mangler den, når du rent faktisk har brug for den.
Hvis du pludseligt bliver
fyret, så skal du pludseligt til at lægge dit liv om og gå nye veje, og det er utroligt rart at have et økonomisk sikkerhedsnet i denne tid. Som hovedregel kan man sige, at langt de fleste danskere, der arbejder fuld tid, bør have en a-kasse, så de er sikret økonomisk, hvis de bliver fyret og kommer til at stå udenfor arbejdsmarkedet.

Hvad koster en a-kasse?

Der findes en del forskellige a-kasser, som du kan vælge imellem. Nogle er tværfaglige og vil dermed kunne have dig som kunde, ligegyldigt hvilket erhverv du er i. Andre er ikke-tværfaglige og specialiserer sig inden for specifikke faggrupper.

Dette er dog ikke den eneste ting, der adskiller de forskellige a-kasser. Disse varierer nemlig også i pris. Og netop derfor giver det mening at sammenligne priserne, før du vælger.

Langt de fleste af dine valgmuligheder vil dog koste mellem 400 og 500 kroner hver måned. Hvor meget, du får i dagpenge for disse penge, afhænger af nogle forskellige faktorer. Men hvis du er fuldtidsforsikret, vil du som regel få omkring 18.000 kroner før skat.

Skal jeg også have en fagforening?

Der er intet krav til, at man skal være medlem af en fagforening, blot fordi man er betalende kunde hos en a-kasse.

Der er dog ofte et meget tæt samarbejde mellem disse to, og derfor giver det ofte mening også at have en fagforening, når du har en a-kasse. Du vil ofte kunne få en form for ’pakke-løsning’. Herudover er fagforeninger for det meste langt billigere end a-kasser.

Fagforeninger vil oftere være specialiseret til specifikke faggrupper, og derfor kan du med fordel vælge herefter. Derved vil du også have den bedst mulige beskyttelse, hvis der skulle opstå situationer på arbejdspladsen, hvor det vil være nødvendigt at få hjælp fra fagforeningen.

Hvornår er det i orden ikke at betale til en a-kasse?

Hvis du er studerende og ikke har et fast arbejde endnu, så giver det ikke særligt meget mening at betale til en a-kasse. Dette betyder dog ikke, at du ikke skal være medlem af en.

Man kan ofte få medlemskab i en a-kasse og en fagforening gratis, så længe man er studerende. Dette er utroligt smart, fordi du derved kan få dagpenge lige så snart, at din uddannelse slutter.

Der er rigtig mange nyuddannede, som ikke kommer ind på arbejdsmarkedet lige med det samme, så hvis du har udsigt til snart at blive uddannet, så bør du melde dig ind i en a-kasse minimum ét år, før din uddannelse slutter. Derved vil du være sikker på, at du kan få dagpenge fra dag et.