En af de største oplevelser i livet er helt sikkert at blive forældre. Nå I begynder at tale om børn er pengene nok ikke det første, du og din kæreste/ægtefælle tænker på. Glæden omkring den lille ny, der skal komme om ikke så længe, fylder meget. Men… det er ikke gratis at få børn.

Indkøb af seng, barnevogn, puslepude, tøj, og dyne kommer til at koste mange tusinde kroner, inden den lille ny melder sin indkomst. Men der er faktisk mange flere udgifter, end I måske lige forventer.Ifølge eksperter på internettet er det utroligt dyrt at få et barn. 45.000 kr. det første år og 1 mio. inden barnet fylder 18. Kan det virkelig passe?

Barn 0-1 år gammelt

Man kan faktisk godt dele alle børneting op i 3 grupper:

tingene, som familien skal have allerede inden barnets fødsel.

 • Vugge
 • Puslebord og pulsepude
 • Barnevogn og ekstra udstyr til den
 • Sengetøj og babydyne
 • Tøj
 • Autostol
 • Badekar osv.

Priserne er selvfølgelig meget forskellige, alt efter om I køber dem fra nyt eller brugte. Men et beløb på 10000-15000 kr. er hvad fald det mindste I skal regne med.

tingene, som skal bruges, når den nyfødte kommer hjem.

 • Sutteflasker, hvis barnet spiser modermælkserstatning
 • Babymad (når barnet er 4-5 mdr. gammelt)
 • Stofleer, kludder
 • Sutter
 • Legetøj
 • D-dråber osv.

Når man regner ud hvad koster alle disse ting i barnets første leveår, løber beløbet op i cirka 8000-10000 kr. Der skal også være plads til dåbs- og navngivningsfest, som kan holdes for minimum 10000kr.

”luksus” ting, som dejligt at have, men kan undværes.

 • Natlampe
 • Pusletaske
 • Ammepude
 • Brystpumpe
 • Badetermometer
 • Skråstol osv.

Køber man det fra nyt, kan beløbet ligge oppe på 2500kr.

Endnu en ting, som I som nye forældre, skal være beviste om, er, at I kan oplevere en stigning i elregningen og i Jeres varme-og vandforbrug. Skyldes det nok at barnet også skal i bad og der er ekstra vasketøj i huset.

Børnepasning

Helt i begyndelsen vil barnets mor typisk være hjemme sammen med det nyfødte barn. Så længe moren er hjemmegående på barsel, er der ikke udgifter til børnepasning. Men så snart barnet bliver 2-3 måneder, skal forældrene tænker over hvor deres barn skal passes henne når moren skal starte på arbejde igen. Og så begynder det at være dyrt, da en plads i dagplejen koster ca. 2800kr månedligt eller 3100-3700kr for en vuggestuens plads, alt efter om barnet skal have madordning med i prisen. Denne udgift falder til ca. 1600-2200kr (med og uden madordning) månedligt, når barnet kommer i børnehavealderen.

Når barnet er 6-7 år gammelt og skal starte i skole, kommer der også forskellige udgifter og de kan svinge meget. Det er gratis at går på den kommunale skole, dog skal man betale ca. 1500kr for SFO 80-10 klasse) eller 1100kr for at være medlem af SFO-Klub. Hvis forældrene vælger en privatskole for deres barn, koster det ca. 1000-2000 kr om måned for at være der.

Fritidsinteresser

Alle forældre vil gerne have sunde og raske børn. Derfor er det meget vigtigt for børns udvikling og fysisk aktivitet at dyrke hobbyer og sport. Børnene får meget bedre helbred, samtidig de bruger tig med deres nye legekammerater.

Små børn sagtens kan stimulere deres udvikling gennem en helt almindelig leg og ikke nødvendigvis har behov for at gå til en hobby. Men større børn har et stort behov for at gå til noget fast og smage på foreningslivet. Her bliver man mere modig og får større tro på sig selv, når man opdager, at man er god til noget.

Hobby hvornår

1-6 år: leg og motorisk udvikling

Det kan være interessent og give den store glæde at gå til svømning (børn over 3 år betaler 40kr hver gang) eller gymnastik (ca. 700kr pr en sæson).

6-12 år: hobbyer giver glæden

For de større børn betyder meget at finde en hobby (eller flere af dem), hvor de kan gå fast til. Der knyttes forskellige venskaber og opnås en bånd til håndbold (ca 1100kr pr en sæson), musik (fra 350kr pr måned) osv.

12+: ens krop er i forandring

Når børnene når teenager ælder, sker der virkelig meget med deres krop. De mister lysten at lave noget, bliver dovne og ukontrollerede. Normalt forsætter at dyrke sport/spille musik kun de teenagere, som blev rigtig god til det som 6-12-årige.

Forsikringer

Som nybagte forældre skal der også huskes at søge for at Jeres barn får sikret sit liv. Det smarteste er at oprette en ulykkesforsikring, hvis jeres barn kommer til skade i daginstitutionen eller hjemme (koster ca. 90 kr om måned, dog oftest 1 barnets leveår er forsikring gratis) og livsforsikring, der dækker i tilfælde af dødsfald.

Opsparing

En god ide er at sætter sig ind i hvilke store udgifter forventer I kan komme i barnets liv? (indtil barnet bliver 18 år).

 • Børneopsparing. En børneopsparingskonto kan oprettes både af forældre og bedsteforældre. Efter de nye regler om børneopsparing kan der maks. sættes på kontoen 6000kr om måned, dvs. den maksimale indskud i alt kan være 72000kr.
 • Undersøgelser viser at en konfirmationsfest med alt inklusiv (tøj og sko til hovedpersonen og andre familiemedlemmer, betaling for selve festen med 30 gæster, gaver fra forældrene) gennemsnit koster ca.30000 kr.
 • 18-års fødselsdag. Prisen afhænger af hvor festen skal holdes og hvor meget gæster skal der komme. F.eks. en hjemmefest for ca 20-30 mennesker vil minimum koste 15000-20000kr.
 • Det koster gennemsnit 1000kr for at fejre studenten.
 • Kørekort. En almindelig kørekort kategori B koster ca.13000kr.

Gode råd for børnefamilier

Hvis I har aldrig tænkt så meget over økonomi og hvor mange penge I egentlig bruger på tingene, så er I nok kommet på andre tanker, efter I har fået barn/børn. Børnene koster penge, store penge! Her er gode råd til jer som nybagte forældre:

Planlægning

Flere børnefamilier køber ind, når tingene er på tilbud. Men det er langt fra nok, hvis det skal hjælpe jeres økonomi. Det hele handler om bedre planlægning og færre impulsive køb. På denne måde vil der være mange penge at sparer. Tit når man har børnene med ude og handle, så ryger der altid lige lidt ekstra ned i kurven, for de skal da lige have en is, eller en mælkesnitte. Det er måske ikke så mange penge det drejer sig om hvis det kun sker en gang. Men er i ude og handle 2-3 gange om ugen, så løber det hurtigt op i 50-100 kr om ugen, og det er mange penge i det lange løb.

Cykel i stedet for bil

At cykle er både godt for helbred og pengepungen. Samtidigt giver det familien et bedre udgangspunkt for at have nogle hyggelige snakke mens man cykler. I starten kan det godt være en udfordring at cykle med et lille barn, men når barnet selv kan sidde, så vil det være en rigtig god måde at kommunikere.

Ja til genbrug!

Børnene vokser hurtigt. Lad være at købe dyrt tøj, legetøj, børnemøbler osv. Man kan spare en masse penge ved at købe brugte ting i fin stand. Der findes flere steder på nettet hvor der er meget billigt og godt brugt børnetøj til salg. For eksempel Den Blå Avis (DBA)eller Facebook, er glimrende handlesteder for børnetøj. Her findes der rigtig godt og mindre brugt børnetøj til meget favorable priser.

Årskort

Museer, forlystelser, zoologiske have osv. Hvilke børn ikke kan lide at bruge tid i? Selvom det virker dyrt at købe et årskort, så er der mange penge spare fra familiens budget.

Eksempel på besparelse med årskort.
2 voksne og 2 børn i Bonbonland.
Indgang for sådan en familie koster:      
796 kr før skolernes sommerferie.
956 kr i skolernes sommerferie.
Med årskort for alle 4, som samtidigt giver 50% rabat til mange andre forlystelsesparker
eller museums, koster det:     
1556 kr for de dyreste årskort.
1196 kr for de billigste årskort.

Som du kan se, er det kun 2 gange man skal komme i Bonbonland, førend man allerede har sparet penge.

Mange af disse årskort giver også mulighed for at kunne benytte dem andre steder, hvor du også kan spare penge. Lad os blive ved eksemplet med årskort til Bonbonland. Her får man også 50% rabat pr person i for eksempel Knuthenborg dyrepark. Så hvis man gerne vil både i Bonbonland og i Knuthenborg dyrepark, så har man allerede sparet penge ved at købe et årskort.