Hvis du står og skal vælge en a-kasse for første gang, eller hvis du overvejer at skifte, så er det en fordel at tænke over, hvad der egentligt er det vigtigste for dig. Vi har samlet en række af de vigtigste overvejelser, som du kan gøre dig, inden du vælger. Derved vil valget være lettere at træffe, og du vil have en langt større sandsynlighed for at være godt tilfreds med dit valg efterfølgende.

Hvor vigtig er prisen?

Vi danskere er glade for et godt tilbud, og derfor starter vi med prisen. Er det vigtigst at vælge en billig a-kasse eller en ”dyr” a-kasse? Det undersøger vi her. Man siger altid at pris og kvalitet hænger sammen – men er dette også tilfældet, når man taler om a-kasser? A-kasser varierer i pris, men du kan eventuelt spørge dig selv, hvad er det vigtigste, når jeg er medlem af en a-kasse?

For de fleste vil det vigtigste være, at de kan få udbetalt dagpenge, hvis de mister jobbet. Alle a-kasser, ligegyldigt pris, vil have den samme forsikringsdækning, hvilket betyder, at du altid vil være sikker på at kunne få udbetalt dagpenge, hvis du bliver ledig. Derved betyder prisen altså ikke noget i det aspekt. Og hvis man skal tegne stregerne meget groft op, så er en a-kasse mere en forsikring, end det er et sted, hvor man kan få grundig vejledning og rådgivning. Så alt i alt, er der faktisk mange fordele i at vælge en billig a-kasse.

Hvad skal du ellers tænke over?

Udover prisen er der også nogle enkelte ting, som du kan overveje, inden du vælger. Disse er for eksempel:

  • Hvor tilfredse er de nuværende kunder?
  • Hvilke medlemsfordele har de forskellige a-kasser?
  • Har a-kassen en afdeling eller et kontor tæt på dig?
  • Skal din a-kasse være tværfaglig?
  • Skal din a-kasse være begrænset til nogle specifikke brancher?

Når du har stillet dig selv disse spørgsmål, så vil det være langt lettere at skære ned i feltet og til sidst vælge din fremtidige a-kasse.

Hvor meget kan du få i dagpenge?

Hvor meget du kan få i dagpenge fra din a-kasse, afhænger primært af to ting. Den ene af disse er din tidligere indkomst. Du vil maksimalt kunne få 90% af din tidligere indtægt i dagpenge. Så hvis du for eksempel havde en relativt lav indkomst og tjente 16.000 kroner, før du blev ledig, så vil du maksimalt kunne få 14.400 kroner i dagpenge før skat. Når din a-kasse skal beregne din tidligere indtægt, så vil de tage gennemsnittet af de 12 måneder, hvor du har tjent flest penge over de sidste 24 måneder.

Den anden faktor, der kan afgøre, hvor meget du får i dagpenge, er dagpengesatsen. Der findes ikke noget minimumsbeløb, men der findes derimod en maksimal dagpengesats. Denne vil afhænge af, hvilken medlemsgruppe du er en del af. Der er mange forskellige grupper, og herunder kan du se tre af dem. Du kan også besøge a-kasseguide.dk for viden om a-kasser.

Fuldtidsforsikrede: 18.866 kroner om måneden før skat.
Deltidsforsikrede: 12.577 kroner om måneden før skat.
Unge på fuldtid: 9.433 kroner om måneden før skat.

Hvordan melder man sig ind i en a-kasse?

Har du besluttet dig for en a-kasse?

Jamen så mangler du blot at melde dig ind, og det er faktisk ganske nemt. Der er flere måder, hvorpå du kan gøre det. Du kan for eksempel besøge a-kassens hjemmeside og oprette dig. Du kan også ringe til dem, hvis du gerne vil have hjælp, eller hvis du har nogle spørgsmål, der trænger sig på.

Alt i alt er det ganske let at tilmelde sig, så når den svære del (at vælge) er overstået, så går det hele nemlig let som en leg.