Et CV er forkortelsen for curriculum vitae, som er et latinsk udtryk for dine personlige data. Man bruger blandt et CV når man skal søge arbejde. Man udarbejder et CV, som sammen med selve ansøgningen danner grundlag for den samlede ansøgning til jobbet. Læs mere her om hvordan du laver et godt CV, der giver dig større mulighed for at få et job.
Med tiden er CV blevet en meget stor del af at lave ansøgninger, da arbejdsgiveren her kan se hvad du tidligere har lavet, og hvilke uddannelser du har i forbindelse med det job du søger.
Har man en landbrugsuddannelse, så kan det godt være arbejdsgiveren kigger lidt mærkeligt op fra papiret, hvis det er et job indenfor kontor/handel du søger. Dermed ikke sagt, man ikke kan magte opgaven, men uddannelsesmæssigt er det for nogen, måske et stort spring.
Et godt CV skal altid være målrettet til den virksomhed og stilling, hvor man søger job på nuværende tidspunkt. Man skal derfor vise sine egne kompetencer, samtidig med at man afslører lidt af sin personlighed.
De fleste arbejdsgivere læser CV-et før de kigger på ansøgningen. Derfor er det meget vigtigt at CV-et er skrevet helt for sig selv, og at det giver arbejdsgiveren stor lyst til at læse ansøgningen bagefter.
Hvad skal CV indeholde?
- personlige og kontaktoplysninger – navn, adresse, telefonnummer og e-mail, fødselsdato, civiltilstand og børn, billede
- erhvervserfaring – virksomheder man har arbejdet i før og på nuværende tidspunkt, arbejdsopgaver
- uddannelse, kurser, efteruddannelse – hvilken uddannelse har man taget, og hvilket år man har taget uddannelsen
- anden erhvervserfaring – frivilligt arbejde og bestyrelsesarbejde
- it-kompetencer – hvilke programmer man har arbejdet med, samt niveau (superbruger, bruger eller kendskab)
- sprogkundskaber – skriftlige og mundlige kvalifikationer
- kørekort
- et kort resume, fritidsinteresser og hobbyer
Hvor langt skal et godt CV være?
De fleste jobsøgende har den ide, at et CV må kun være på en side. Men det ikke er længden af CV-et, der afgør om man får et job eller ej. Det vigtigste er, at CV-et er nemt at læse, med ikke alt for små bogstaver og skrevet med en helt almindelig skrifttype. Samtidig skal CV-et være struktureret og indeholde alle relevante fakta om den jobsøgende.
Hvilken CV-type skal man skrive?
Der findes 2 forskellige CV-type:
- kronologisk CV
- kompetence CV
Et kronologisk CV
I følge rekrutteringsanalysen, så foretrækker 52% af virksomhederne at man lavet et kronologisk CV.
Et kronologisk CV er godt for de jobsøgende, som vil vise sine erfaringer på en overskuelig for arbejdsgiveren måde. Man kan selv vælge relevante stillinger og erfaringer og sætte dem i omvendt kronologisk rækkefølge, hvor den seneste ansættelse/uddannelse stå først. Man skal beskrive sine arbejdsopgaver og ansvarsområder under hvert enkelt job. Det vil også være smart at sætte ord på, hvilke resultater en jobsøgende har opnået.
Et kronologisk CV giver et indtryk over jobsøgendes karrierehistorik og fungerer specielt godt for dem, der har haft en stabil karriere uden store karriereændringer.
Et kompetence CV
I følge rekrutteringsanalysen, så foretrækker 37% af virksomhederne et kompetence CV.
Et kompetence CV indeholder jobsøgendes kompetencer, erfaringer og resultater uden at sætte dem i en rækkefølge. Her skriver man under hver kompetence hvilken erfaring man har på området og hvilke resultater er opnået. En ulempe ved et kompetence CV-et er, at arbejdsgiveren kan desværre ikke præcis se, hvor god man er til de kompetencer, der er skrevet i CV-et. Fordelen af denne CV-type er at arbejdsgiveren kan samlet se, hvad man kan uden at lede efter dem gennem flere ansættelser.
En god ide at bruge et kompetence CV i sin jobsøgning er for nyuddannede, da der ikke bliver lagt vægt på konkrete ansættelsesforhold.
Hvad bør ikke være i CV?
- løn – man må aldrig diskutere løn før man bliver kaldt til en jobsamtale.
- dato af ansættelser – man bør ikke skrive præcis måned man har været ansat (dvs. ”2015-20017” er godt nok)
- grund til man stoppede på et tidligere job – man kan altid forklare dette til jobsamtalen.
- skoleerfaring – hvis man har gået på universitetet er det ikke nødvendigt at oplyse folkeskole- og gymnasieinformation, nøjes med at skrive den højeste uddannelse du har.
- man skal ikke pynte for meget på sandheden
- stavefejl og grammatiske fejl
- beskrivelse af jobsøgendes dårlige sider – man skal aldrig være negativ når man søger et job.
Et godt råd!
Efter man har skrevet sit CV, er det en god ide at få en ven eller et familiemedlem at læse det igennem. Man bør spørge dem: er CV-et overskueligt? er CV-et målrettet til den virksomhed og stilling man søger? er det nemt at finde alle vigtige oplysninger om jobsøgende i hans/hendes CV.
7 gode CV-råd. – i følge virksomhederne
Hvert bliver virksomhederne spurgt indtil deres præferencer, når der skal ansættes nye folk til virksomheden. Undersøgelsen lægger vægt på hvordan hvilke kriterier virksomhederne kigger på i et CV, når de skal ansætte nye folk. Herunder kan du se hvilke gode råd som undersøgelsen er kommet frem til.
1) Gør det overskueligt.
I følge rekrutteringsanalysen, så bruger 76% af virksomhederne under 5 min på den første sorteringsfase i en rekrutteringsproces. Derfor hjælper det dig selv, hvis du gør din tekst og opsætning af CV’et til et læservenligt layout.
2) Husk foto
Ikke overraskende, så mener ¾ dele af virksomhederne at hvis man sætter et foto sammen med et CV, så har det en stor effekt. Hele 73% mener at udseende har en effekt for at blive ansat i deres virksomhed.
3) Hold det kort
Hvis en rekrutteringsmedarbejder ikke skal falde i søvn når man læser et CV, så mener 83% af virksomhederne, at et CV ikke bør være mere end 3 A4-sider langt.
4) Skriv en profiltekst
Det er vigtigt at læseren fanger fokus på lige netop dig og dine kernekompetencer fra starten af. Start med en skriftlig elevator tale på 5-10 linje, dette skal fange modtagerens opmærksomhed og have fokus rettet på dig som sin medarbejder.
5) Giv eksempler på dine kompetencer
Der er både faglige og personlige kompetencer man kan skrive om. 57% af virksomhederne syntes en jobsøger skal være bedre til at give eksempler på deres faglige spidskompetencer, men 48% af virksomhederne mener man skal kunne give eksempler på sine personlige kompetencer.
6) Det nyeste først.
I følge rekrutteringsanalysen, så foretrækker 52% af virksomhederne at man bruger et kronologisk CV. Dette vil sige man bruge sine seneste ansættelser først. Hvis man bruger et kompetencestyret CV, så er det kun 37% af virksomhederne der foretrækker dette.
7) Husk punktformer
Ved at fremhæve sine kernekompetencer i punktform, så mener 92% af virksomhederne at det virker langt mere attraktivt og positivt.
Seneste kommentarer