En bil er dejlig at have, men ved du overhovedet hvad den koster dig om måneden?
Der er mange ting man skal tage hensyn til når man skal regne prisen for bil ud pr måned. Der findes mange punkter, og en del af dem er variabler. Læs mere her hvis du vil vide hvordan man regner ud hvad en bil koster dig hver måned.

Mange vil sikkert blive overraskede over hvad det koster dem hver måned at have en bil. Der kan være stor forskel på hvad sådan en koster for en familie at have kørende. Et godt råd er at lave et budget på at have en bil. Problemet med en bil er dog at der oftest kan komme uforudsete regninger hvis bilen går i stykker, eller den skal have nyt dæk. Nogle ting kan man forudsige, mens det kan være svært med pludselige reparationer. Her kan det både være nye og gamle biler det handler om. Dog vil det oftest være ældre biler, som kræver en del mere opmærksomhed fra din pengepung, men de er ofte billigere at anskaffe sig end en nyere bil.

Hvilke punkter skal man regne med?

Denne artikel handler om at fortælle dig hvad det koster at have en bil. For at finde ud af det, så skal man finde de punkter der er i forbindelse med omkostningerne af en bil.
Som skrevet tidligere så er der flere af punkterne der er variabler, så derfor kan det være svært at lægge et helt nøjagtigt budget for en bil.

Punkterne her er de mest anvendte i forbindelse med at have en bil:

Når man køber en bil, så skal man gerne se på hvad det koster at have en bil inden man køber den, for ellers kan det ende med at pengepungen er tom inden man får set sig om.

Det kan være nemt nok at regne prisen ud hvis alle punkterne er faste, men i forbindelse med bil, kan det være enormt svært.

Variabler

Sådan noget som brændstof, kan være en svær størrelse at have med at gøre. For hvor meget bruger man egentligt hver måned. Det er nemt nok at regne ud hvad det koster at kører frem og tilbage på arbejde hver dag. Her vil beløbet ikke svinge ret meget hver måned. Dog vil det have en betydning hvis du er en af dem der kører langt på arbejde, og er afhængig af priserne på en liter brændstof.

En anden variabel kan være den almindelige vedligeholdelse. Her indgår service. Service er skift af oli og oliefilter, tændrør, bremser vinduesviskere og hvad der nu ellers hører med. Her svinger prisen også da der er forskel på hvor meget der skal laves til hvert service af bilen.

Uforudset vedligeholdelseer også en af de variabler der kan være svære at sætte et fast tal på. Her er det de ting på bilen som går i stykker når man mindst venter det. Det kan være udstødningen der knækker, eller et hjul der punktere og går i stykker, så der skal købes et nyt.

Budgetskema

Der findes flere hjemmesider på nettet, som tilbyder at kunne udregne hvad det koster for dig at have en bil. En af de bedste udregnere, som samtidigt også er mest pålidelig er den man finder hos FDM. Den indeholder mange af de punkter som er nødvendige for at kunne udregne hvad det vil koste dig pr måned at holde bil.

Køb af bil

Bilen i sig repræsentere er værdi og den skal betales på den ene eller den anden måde. Er det en billig bil, så kan det være at du måske selv kan finansiere den. Er det derimod en nyere bil af en rummelig størrelse, så kræver det ofte at man skal optage et billån for at kunne købe bilen.

Når man køber en ny bil, så skal man være opmærksom på at værditabet, er betydeligt større end det er på en ældre bil. Bare det at kører ud fra bilforhandleren, koster dig penge, for der falder bilen allerede kraftigt i værdi.

Noget man skal være opmærksom på når man køber bil hvor man skal låne penge, er renten. Find dig et lån hvor renten er lav, og hvor låneafdraget passer til din økonomi.
Når man har en bil, så er der to typer forsikringer. En ansvarsforsikring, som er lovpligtig i Danmark, og en kaskoforsikring, som har nogle udvidede dækninger i forhold til ansvarsforsikringen. Du kan læse meget mere om ansvarsforsikring og kaskoforsikring på i vores guideher på Ecomia.dk.
Du kan ikke undvære en forsikring når du har en bil, så skal du gøre op med dig selv om værdien af din bil. Kan du selv finansiere en anden bil, hvis den gamle bliver totalskadet.

Der er stor forskel på priserne for en forsikring, og der er mange variabler der afgør hvad du skal betale for din forsikring. Dette kan du også læse meget mere i vores guide.

Værditab

En bil har et stort værditab, og den vil hele tiden tabe i værdi, jo ældre den bliver og jo flere kilometre den kører.

En bil der kostede 300.000 kr. fra ny af, vil efter et år og 20.000 kørte kilometer have tabt ca 50.000 kr. i værdi. De første år af en ny bil vil altid være de år hvor den taber mest i værdi. Så køber du ny bil, så skal du forvente at have den 6-7 år for ikke at have noget tab på den. Det svarer til at du på 6-7 år har betalt så meget af på bilen, at du kan få det samme for den som du skylder. Du kan også vælge at lave et højere låneafdrag, så du måske kun skal bruge 4-5 år på at få værdien af bilen og restlånet til at gå i nul. Men det er noget du skal afgøre med dig selv, da det er dig der har det bedste overblik over din økonomi. Savner du overblik over din økonomi, så kan du læse i vores guide hvordan du kan få hjælp til at få styr over økonomien igen.