Hvis du gerne vil vide, om du betaler for meget for dit data, eller hvis du gerne vil vide, om dit abonnement ikke er stort nok, så er det nødvendigt, at du kan tjekke dit dataforbrug. Men der findes faktisk mange mennesker, der ikke er klar over, hvordan man gør dette. Men det er ganske simpelt. Du har disse to muligheder:
Tjek det selv
Hvis du går ind i ’indstillinger’ på din telefon, så har du mulighed for at tjekke, hvor meget data du har brugt i en given periode. Det kan dog være nødvendigt, at du nulstiller datatælleren og holder øje med den i en uge eller en måned, hvor du har et normalt forbrug. Derved vil du få et passende indtryk af, hvad dit månedlige forbrug er i gennemsnit.
Herunder kan du ofte også se, hvilke apps du bruger data på. Så hvis du synes, at dine gigabyte forsvinder alt for hurtigt hver måned, så kan du altså finde ud af, hvilke apps der suger al din data. Som hovedregel er det ofte streamingtjenester, der suger meget data. Herudover kan det også kræve rigtig meget data at lave internetdeling til andre enheder.
Få dit teleselskab til at tjekke det for dig
Hvis du synes, at alt dette lyder forvirrende, så kan du blot foretage et opkald til dit teleselskab. De vil nemlig altid kunne fortælle dig, hvor meget data du har anvendt de sidste mange måneder. De vil dog ikke kunne fortælle dig, hvordan du har brugt den. Derimod kan de fortælle dig, om du har brugt det i Danmark eller i udlandet.
Hvad er data?
Data er for mange mennesker stadig et lidt mærkeligt fænomen. Så hvad er det egentligt for noget? Det kan faktisk forklares ret kort og simpelt.
I Danmark har vi tidligere set både 2G, 3G og 4G teknologier, som tillader, at din mobil kan få forbindelse til internettet.
Denne data bliver opfanget af din smartphone gennem de mange mobilmaster, som der findes i Danmark. Faktisk er landet, og alle andre lande, inddelt i forskellige celler. Når du bevæger dig rundt i landet, vil din smartphone automatisk finde det bedste signal og derved hoppe over i en anden og bedre celle.
Kort fortalt er ’data’ blot det begreb, der bliver brugt til at forklare, hvordan du med en mobil og et simkort kan komme på nettet. Data er dog begrænset og koster penge – men hvor meget?
Hvad koster mit dataforbrug i Danmark?
Stort set alle mobilabonnementer har gratis adgang til data i Danmark. Hvis du overstiger det antal gigabyte, som du har i dit abonnement, vil det heller ikke koste ekstra. Din internetforbindelse vil dog blive meget langsom. I fagsprog kaldes dette, at man bliver ’speed dropped’, og herefter kan det gå meget langsomt at surfe på mobilen. Denne restriktion af din hastighed vil først blive hævet, når du igen får mere data, hvilket ofte vil være den første i hver måned.
Udover den pris, som du betaler til dit teleselskab, vil du altså aldrig få en ekstra regning for dit dataforbrug.
Hvad koster mit dataforbrug i udlandet?
Når du tager væk fra Danmark, så bliver dataforbrug pludseligt til roaming, og her er der nogen, der står af. Men for ikke at skabe yderligere forvirring, så kalder vi det blot dataforbrug i udlandet. Men hvad koster det? Først kigger vi på priserne i EU.
Der er fremsat lovforslag i EU om, at alt dataforbrug på tværs af landegrænser i EU skal være gratis. Vi er dog ikke helt noget dertil endnu, men som oftest er det forholdsvis billigt at bruge en moderat mængde data, når man befinder sig i et EU Land. Vi råder dog stadig folk til at bruge Wi-Fi, når det er muligt. Du kan dog få en EU-pakke hos stort set alle teleselskaber, så du kan bruge gratis data i EU, hvis du rejser meget.
Hvis du bevæger dig udenfor EU, så svinger priserne utroligt meget, og du kan ende med en vildt høj regning, hvis du vælger at anvende data alligevel. Derfor råder vi dig til aldrig at bruge data uden for EU, før du har tjekket priserne for det specifikke land.
Hvis du gerne vil bruge internettet uden for de danske landegrænser, så skal du selv gøre noget aktivt fra din mobil. Du skal gå ind i indstillinger og trykke, at du gerne vil bruge ’data roaming’, herefter vil du kunne bruge din mobil som normalt. Du skal dog også huske at slå det fra igen, når du er færdig.
Seneste kommentarer