Er du træt af når måneden er omme at du har ubetalte regninger liggende, eller er kontoen ligefrem gået i minus. Så er det på tide du vågner op og får gjort noget ved det. Og det er slet ikke så svært som du måske frygter. Mister du overblikket over din økonomi, så kan det få andre konsekvenser for dig og din familie. Læs mere her om hvordan du skaber overblik over din økonomi. Men lad os lige starte med et citat.

Et solid økonomisk overblik er altafgørende for at holde en sund og stabil økonomi.

Tim Petersson

At skabe overblik over din families økonomi, kræver ikke ret meget, og kan oftest hjælpe dig til at holde styr på dine regninger. Ellers kan det jo ende ud i at man må på lånemarkedet for at få økonomien til at hænge sammen, men det kan ofte være en stakket frist. Det kunne også være, at man ville skabe et overblik for at se om, der var råderum til afdragene på et nyt lån.

Ordet ”Budget” kender de fleste til, men mange bruger det ikke i den forstand hvor det giver mening i ens dagligdag.

Man kan lave budgetter over alle opgaver hvor man skal planlægge noget med økonomi involveret. Det kunne for eksempel være et budget over et bryllup, en byggeopgave eller den mest simple opgave, nemlig at styre dig og din families økonomi.

Opbygningen af et budget handler om at man får alle de punkter med som opgaven kræver. Vi kunne tage at lave et budget over et bryllup. Her er der rigtig mange punkter man skal igennem, og nogle af de mest gængse af dem er:

Kirken

  • Brudekjole
  • Smoking
  • Blomster
  • Brudebuket
  • Vielsesringe
  • Bil til og fra kirken
  • Frisør
  • Styling

Fotograf

  • Hvor meget skal der tages billeder af

Festlokale

  • Leje af festlokale
  • Leje af musik
  • Mad
  • Drikkevare
  • Bryllupskage
  • Borddækning
  • Op pyntning
  • Natmad

Andre udgifter i forbindelse med brylluppet

  • Takkekort
  • Morgengaver
  • Fremkaldelse af billeder
  • Evt bryllupsrejse

Som du kan se, er listen lang, og der kan med garanti sættes endnu flere punkter på, det er jo op til dem der skal giftes. Når man har fundet alle punkterne, så kan man begynde at sætte nogle tal på hvor meget hver enkelt del koster.

Laver man ikke et budget og bare laver et oversalg på hvad det vil koste, så kan man ofte komme helt galt afsted økonomisk, for det koster som regel mere end man regner med. Har man bare slynget et tal ud hvad det vil koste, så er der mange af punkterne som der ikke er taget højde for.

Hvis man laver et budget på denne måde, så kan man stadig have forregnet sig på nogle punkter, og andre punkter er måske billigere end man havde budgetteret med, så ofte vil det ende ud med at man rammer i nærheden af budgettet. Det skal så lige bemærkes, at det kræver en vis form for ærlighed overfor hinanden om tingenes pris, og måske også lidt indsigt i hvad de forskellige ting koster.

Familie budgetskema

Se videoen nedenfor hvor vi gennemgår familiebudgettet, så du ved præcis hvordan du skal bruge det.

Kan man selv lave et budget?

Ja det kan man da i højeste grad. Der er flere måder at gøre det på. Man kan enten skrive det på papir, hvilket måske gør det lidt uoverskueligt at rette i. Man kan gøre brug af regnearksprogrammet Excel, men der kan det godt være en god ide at have lidt indsigt i brugen af Excel, da man nemmere kan lægge tallene sammen ved hjælp af de indbyggede formler der findes i programmet.

Man kan også finde færdiglavede budgetter, hvor man har en standard skitse for et projekt, og man så selv kan tilføje flere punkter til det. Du kan blandt andet finde færdiglavede budgetter om.

Familie budgetskema

Se videoen nedenfor hvor vi gennemgår familiebudgettet, så du ved præcis hvordan du skal bruge det.

Budgetskema til studerende

Hvis du er studerende, så har du her muligheden for, at få et nemt og overskueligt budgetark, som du kan bruge til at optimere og få overblik over din økonomi. Se videoen til venstre om hvordan man bruger arket.

Apps og andre hjælpemidler

er er hjælp at hente på andre måder end at lave et budgetskema. Der findes en del veludviklede apps der kan hjælpe dig med det, men der er også mange som er noget der ikke er færdigudviklet.

Vi har på Ecomia.dk fundet 3 apps der kan hjælpe dig med at holde styr på budgettet.

Lommebudget

Lommebudget er en af de dansksprogede apps som er rigtig brugervenlige, og godt designet. Der er mange features som giver dig mulighed for at gøre det nemmere for dig at administrere dit budget. Den byder både på en feature som giver dig mulighed for at give dig motivation for at følge dit budget i form af du kan sætte et ønske. Dette ønske kunne for eksempel være en ferie. Her vil app’en fortælle dig hvor lang tid du skal bruge på at sparer sammen ud fra din indtægt og dine udgifter.

Den kan også sætte et overskud per dag. Her fortæller den dig hver dag hvor meget du har at bruge pr dag.

Spiir

Er nok den mest reelle app. Den er dansksproget, og du kan koble den sammen med din netbank, og dine kreditkort. På denne måde får du det mest reelle billede af din økonomi, og den vil hele tiden være opdateret på din økonomi, så du ikke selv skal fortælle app ’en hvor meget du har brugt. Det klarer den selv. Dog hvis du bruger kontanter, så skal du ind og fortælle den hvor meget du har brugt.

En rigtig god og fornuftig app, som mange kan få glæde af.

Money log

En fornuftig app der giver dig mulighed for at lave remindere over de betalinger du skal lave i løbet af måneden.
Den giver dig også mulighed for at eksportere dit budget til skyen, hvor du blandt kan bruge Dropbox, og du herfra kan udskrive fra dette. Money Log kan bruges som dansksproget, men brugervenligheden er ikke lige så god som på de to andre apps som vi har anmeldt.

Det der taler for at bruge den, er den har nogle features, som er rigtig gode.

Fordelen ved at lave et budget

Dem som ikke har lavet et budget for dem selv eller deres familie, har måske svært ved at forstå vigtigheden af et budget. Men dem som har prøvet at lave et budget, vil se hvor nemt det hele bliver med at få betalt regningerne, og se hvordan sin budgetkonto hele tiden er i plus, så du kan sove roligt om natten.

 Fordelen ved et budget er at du hele tiden har overblikket over hvordan økonomien ser ud, måned for måned. Her kan du følge med i om der evt. er overskud, så du måske kan trække nogle af pengene ud, for at bruge dem for eksempel til at rejse for.

Når man skal i gang med at lægge et budget, så kan det føles som en stor opgave, der kan virke uoverskuelig. Men når man først er kommet i gang, så finder man måske flere punkter der skal med ind i budgettet, og til sidst vil du kunne regne ud hvad du skal betale til din budgetkonto hver måned. Dette giver dig overskud og ingen frygt for at der er nogle af dine regninger der ikke er penge til.

En anden fordel er at du gennem dit budget får gennemsigtighed, og overskuelighed for det kommende års regninger. Det vil være med til at du ikke behøver bruge tid på at spekulere på om der er penge nok på kontoen.

Mange der har bolig, oplever at hver 3. måned er der mange udgifter der skal betales. Der er terminer og forbrug der bliver betalt hver 3. måned, og de beløb kan ofte komme bag på nogen som ikke har et budget.

Har man lavet et budget, så ved man lige præcis hvor mange penge der skal indbetales hver måned, og på denne måde ved man at der altid er penge til at betale regningerne.

Hvordan laver man et privat budget?

Et privat budget er ikke nødvendigvis noget man kan sammenligne med andre. Der er mange variabler at tage hensyn til, og resultatet er kun til gavn for dig selv og din familie. Når man skal starte med at lave et budget, så er det vigtigt at man får det hele med, og bruger tiden på at tænke det hele igennem. Jo mere rigtigt budgettet bliver første gang, jo nemmere er det at overkue. Det giver en dårlig stemning for økonomien hvis man hele tiden skal lave brandslukning ved at betale regninger som man ikke har fået med på budgettet.

Der er to ting som gør sig gældende i et budget. De to ting er dine indtægter og dine udgifter.

Dine indtægter består af.

  • Din løn inkl. feriepenge
  • Børne/unge ydelse
  • Boligstøtte
  • Sociale ydelser (kontanthjælp, SU og folkepension)
  • Børnebidrag

 

Til dine udgifter kan der indgå følgende punkter

 

  • Bolig
  • Forbrug af vand, varme og el
  • Fagforening og a-kasse
  • Madbudget
  • Bil (lån, forsikring, vedligeholdelse og grøn ejer afgift)
  • Telefon, TV og internet
  • Forsikringer til hele familien, boligen, hunden, båden osv.
  • Børn (daginstitution, bleer, mad, tøj, kontingenter til sport osv.)
  • Opsparing
  • Lån (forbrugslån, leasingaftaler)
  • Fornøjelser

Mange af både indtægter og udgifter kan variere hver måned, derfor er det vigtigt at du tegner et så virkeligt billede af punkterne som muligt. Tjek evt din netbank for året der er gået, og se hvad dit forbrug på de forskellige punkter har været.

Når alt er lagt ind for hver måned, giver det dig et fuldt og gennemsigtigt overblik over din økonomi. Du kan regne ud præcist hvor meget du skal indbetale hver måned til din budgetkonto. Husk at tilmelde alle aftaler til din betalingsservice, så vil de hele tiden fremgå på din budgetkonto.

Hvordan laver man et budget til afvikling af gæld?

Når man har en gæld, kan det nogle gange være knap så overskueligt at finde ud af hvornår man har betalt gælden af. Dette kan man overskueliggøre ved hjælp af et budget. Budgettet kan fortælle dig hvor meget du skal betale hver måned, og dermed også fortælle dig hvornår du er færdig med at betale din gæld af.

Budgettet behøver ikke kun bestå af et lån. Det er næsten nemmere at overskue hvis du har flere lån, du kan putte ind i budgettet. Her vil det være nemt for dig at se om der er penge nok til at betale alle låneafdragene hver måned.

Har du et budget til afdragning af dine lån, så kan du også kombinere det ind sammen med dit private budget. På denne måde er der intet som du ikke har styr på rent økonomisk.

Tips til at lægge et budget førend du skal have barn

Noget som folk ikke regner med koster så meget, er at få børn. Men det er faktisk ikke så lidt koster at få et barn, og derfor kan det være en rigtig god ide at lave et budget der fortæller dig hvor meget det vil koste dig hver måned. Det første stykke tid regner mange ikke med at det koster så meget, for der skal barnet jo ikke i institution, men der er til gengæld så mange andre udgifter man skal bruge penge på.

Men der er mange udgifter forbundet med at skal have et barn, og det er både før og efter graviditeten at der er udgifter.

Bare alene udgifterne før fødslen, kan ryste mange par, og derfor er det vigtigt at man får sat sig ned, og finder ud af hvad det egentligt vil koste at få et barn, og gerne inden man kaster sig ud i det.

Nedenstående er en liste over ting som man skal bruge penge på inden fødslen:

  • Graviditetstøj
  • Graviditetsvitaminpiller og jerntabletter
  • Barnevogn
  • Diverse udstyr til barnevogn såsom myggenet og regnslag
  • Vugge
  • Madras til vugge
  • Lift og madras eller en kørepose
  • Pusletaske
  • Puslebord
  • Puslemåtte
  • Bleskraldespand
  • Sengetøj
  • Babydyne/pude
  • en babyalarm
  • en babyautostol til bilen
  • Kommode til alt babyens tøj
  • Babybæresele eller slynge
  • Ammepude
  • Amme-bh’er
  • Babybadekar
  • Babysæbe
  • Babyolie
  • Zinksalve
  • Babycreme
  • Sutter
  • sutteflasker
  • Tøj til babyen
  • Overtøj til baby
  • Babyhue
  • babyvanter
  • Babytæppe
  • Stofbleer
  • Legetøj såsom uro, rangle o. lign.

Jeps listen er lang, og man kan måske ovenikøbet finde endnu flere punkter at tilføje. Det kan også være man kender nogen som lige har været det igennem, og måske har nogle af tingene man kan ”arve”. Dette vil gøre det helt klart billigere.
Nogle af punkterne, såsom barnevogn, puslebord og vugge, kan man med fordel købe brugt. Her er der også mange penge at spare,
Der er også en lang liste af ting der skal bruges, når først babyen er kommet til verdenen, og ikke mindst kommer der en stor månedlig udgift når barnet skal starte i vuggestue/dagpleje.
Udgifter til fest i forbindelse med enten barnedåb eller navngivning

  • Tremmeseng
  • Højstol
  • Rejseseng, som kan klappes sammen
  • Hagesmække
  • Opbevaringsreol eller kommode til babyens legetøj
  • Skråstol
  • Kravlegård
  • Legetæppe eller aktivitetstæppte
  • juniordyne og tilhørende pude
  • Autostol
  • Klapvogn
  • Paraplyklapvogn til rejser
  • Udstyr til børnesikring af hjemmet
  • Diverse møbler såsom børnestol, børnebord osv.
  • Daginstitution

Som du kan se, er det ikke billigt at skal sætte et barn i verdenen, og det vil gøre det nemt for jer hvis i bruger lidt tid på at finde ud om i har råd til at få et barn på nuværende tidspunkt, eller om der skal spares op til det.

Budget til banken

Mange banker yder den service at kunne give deres kunder mulighed for at lave deres eget budget. Langt de fleste banker har denne service, og de opfordrer alle deres kunder til at få udfyldt et budgetskema. Mange banker kræver at der er lavet et budget i forbindelse med at man skal låne penge til for eksempel en bolig.

Herunder er der eksempler på nogle af de store banker i Danmark, som levere et budgetskema til deres kunder.

Nordea

Danske bank

Nykredit bank

Spar Nord

Jyske bank