Forsikringer
Hvad betyder forsikringer for dig og din familie. Læs den komplette guide til hvilke forsikringer der findes og hvilke man bør have som minimum. Forsikringer er til for at sikre dig mod den økonomiske afgrund.e Advanced settings.
Guide til valg af forsikring
At have de rette forsikringer, samt få dem opdateret, kan være sin sag i sig selv. Hvilke forsikringer skal man have, og hvordan sikre du dig at du er dækket til enhver tænkelige hændelse. Dette er nogen af de ting Ecomia.dk vil fortælle dig om i denne guide.
At være uden en forsikring, kan blive en møghamrende dyr affære for dig. Den skal blive så slem, at du økonomisk ikke kan se dig ud af det. Det kan også være du har en forsikring, men at den ikke er fyldestgørende, og dækker den skade du har fået lavet.
Derfor er det så vigtigt at man fra tid til anden lige får tjekket op på sine eksisterende forsikringer, og finder ud af om de rent faktisk dækker dine behov for en forsikring.
Din komplette guide til de rette forsikringer
Der findes et væld af forskellige typer forsikringer, som hver især er med til at du kan lave skader, eller komme ud for et uheld, uden at lide nogen større økonomisk overlast.
Hvilke typer af forsikringer kan man så tegne? Her er et udpluk af de mest almindelige for en familie.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/family-2073604__340-2-300x225.png)
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/insurance-1991226__340-1.jpg)
Indboforsikring
En indboforsikring dækker de ejendele du måtte have i din bolig. Forsikringen dækker ved tyveri og skade på disse ejendele. Flere forsikringsselskaber dækker også hvis din cykel bliver stjålet, eller hvis du har en computer eller telefon udenfor hjemmet.
Skulle der opstå brand eller du får vandskade i din bolig, så dækker forsikringen også de ting som skulle have taget skade som følge af branden/vandskaden.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/240_F_105848479_qbUBaWKaRakyRQ6jOzxO2ffsAvsRyHvf-1.jpg)
Husforsikring
En husforsikring dækker ikke dine ejendele i din bolig, men derimod selve boligen. Husforsikringen dækker typisk skader der er opstået i forbindelse med et naturskabt uheld. Det vil sige at hvis din bolig bryder i brand, eller du får vand i kælderen, så dækker forsikringen. Den dækker også hvis du skulle få skade på tage eller vinduer, i forbindelse med stærke storme. Skulle du opleve hærværk på din bolig, er der også flere selskaber der dækker denne form for ødelæggelse.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-1368687.jpeg)
Ejerskifteforsikring
Når du skal sælge din bolig, så bliver der ofte lavet en El-rapport og en tilstandsrapport. Disse bliver udført af professionelle fagfolk. Men det kan ske de ikke har fået set det hele, og der derfor er nogle skjulte ulovlige installationer. Dette kan man tegne en forsikring for, den hedder en ejerskifteforsikring, og kan være gældende i op til 10 år efter overtagelsesdatoen for salget af din bolig.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-1179156.jpeg)
Fritidshus forsikring
Du har mulighed for at tegne en forsikring på dit sommerhus, fritidshus eller dit kolonihavehus. Her dækker forsikringen i flere forskellige typer af tilfælde, og vigtigst af alt det er kun for at sikre dig økonomisk, at man får tilbudt en forsikring. Der findes 2 typer forsikringer, og derudover er der et væld af tilvalgsforsikringer. Du kan læse meget mere ved at trykke på overskriften “fritidshus forsikring”
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/240_F_77650504_6hDFBx4GtKeB84NOjXQ7MByzqYdm9hM5.jpg)
Ulykkesforsikring
Dette er nok den mest tegnede forsikring i Danmark, og den er også en af de vigtigste. Denne forsikring dækker hvis du kommer ud for et uheld, eller en skade, der gør dig permanent uarbejdsdygtig. Den er opdelt i flere kategorier for dækningsgraden, dette kaldes méngraden. Den dækker lige fra du mister noget førelse i kroppen, til du er helt lam. Og så dækker den også i tilfælde af du dør. Dette er selvfølgelig en vigtig forsikring at have.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/document-agreement-documents-sign-48148.jpg)
Livsforsikring
Der findes flere typer af livsforsikring, og alt efter hvordan dit familieliv ser ud, så er der en type forsikring der passer lige præcis til dig og evt. din familie. Ofte kan man vælge mellem krydsforsikring, gruppelivsforsikring eller en individuel livsforsikring. I guiden om livsforsikring kommer vi ind på hvad de forskellige typer forsikringer dækker over, så du kan finde den forsikring der passer til lige netop dine behov.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/auto-3734396__340.jpg)
Bilforsikring
Der findes to typer af forsikringer til din bil. Den lovpligtige ansvarsforsikring, og så er der en kaskoforsikring på bilen.
En ansvarsforsikring dækker kun de skader du selv forvolder med din bil i tilfælde af påkørsel, eller anden form for uheld. Den dækker hverken dig eller selve bilen.
En kaskoforsikring dækker så både dig og bilen i tilfælde af havari, skade eller uheld. Det er op til dig selv om man vil have en kaskoforsikring, men en ansvarsforsikring er lovpligtig, og bilen kan ikke blive registreret hvis ikke der er en ansvarsforsikring på den.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/art-creative-metal-creativity.jpg)
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-1268855-1.jpeg)
Bådforsikring
Når man køber en båd til mange tusinde kroner, så er der sikkert også noget i dig der gerne vil have den forsikret. Dette sker ligesom ved bil og motorcykel, at du skal have en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker over skader eller uheld på andre materielle ting eller personer. Den dækker ikke selve båden eller de ting der er ombord på båden. Men her kan man også tegne en kaskoforsikring der dækker dig, båden og de ejendele der er ombord på båden. Derudover kan man lave nogle tilvalgsforsikringer.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-753603.jpeg)
Campingvognsforsikring
Når man har en campingvogn, så er den ofte en del af forsikringen på bilen, da bilen er forsikret med anhængertrækket. Men den dækker kun de skader, som campingvognen laver i forbindelse med et uheld/ulykke. Selve campingvognen og dens inventar er ikke dækket, det skal man have en campingvognsforsikring til at klare for sig
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-247502.jpeg)
Dyrerforsikring
Hvis du har husdyr, kan det ofte være en rigtig god ide at have nogle forsikringer på dem. Dette er ofte noget som ejeren af husdyret ikke er opmærksom på.
Her er der også tale om 2 typer af forsikring. En ansvarsforsikring, denne er dog ikke lovpligtig, og dækker kun skader forvoldt af dit husdyr.
Og så findes der selve dyreforsikringen der dækker dit husdyr hvis det skulle komme til skade eller blive syg. Her er du i bred grad dækket for omkostninger til dyret.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/09/backpack-blonde-hair-blur-2145741.jpg)
Rejseforsikring
En rejseforsikring koster ikke ret meget, og er du en af dem der rejser rigtig meget, så er den meget dum at spare på. Den er yderst velegnet til hvis du mister din bagage, bliver akut syg under din ferie. Hjemtransport i tilfælde af sygdom hvor du ikke selv kan transportere dig. Der er ofte inkluderet en afbestillingsforsikring i din rejseforsikring, så du kan få dækket det meste af dine omkostninger i tilfælde du må afbestille en rejse.
![](https://ecomia.dk/wp-content/uploads/2018/10/240_F_62725968_5a9F8HWQVBHwyON33vTqnA4pgNGjYLmT.jpg)
Elektronikforsikring
Man kan også tegne en elektronik forsikring, men her skal man måske tjekke på sin indboforsikring, om den måske kan dække det.
For en elektronik forsikring, dækker alle elektroniske apparater du har i din bolig, men dækningsværdien falder ret hurtigt i forhold til alderen på produktet. Produktet skal ikke være ret gammelt før end det ikke kan betale sig at få det dækket af forsikringen, fordi der også hører en selvrisiko med i det.
Selvrisiko
Måden som et forsikringsselskab er bygget op på, er ved at man selvfølgelig betaler for sine forsikringer. Men der er også det der hedder en selvrisiko. En selvrisiko træder først i kræft den dag hvor du har lavet en skade. Har du for eksempel en indboforsikring, så kan selvrisikoen udgøre noget der ligner 2000kr. Det vil sige at laver man en skade på et eller andet som forsikringen skal dække, og værdien bliver vurderet til 4000kr, så får man kun 2000kr af forsikringen, fordi man skal betale de 2000kr i selvrisiko.
Priser på forsikringer
Det kan være lidt af en jungle at finde priser på en forsikring, og der er forskellige ting som bliver dækket i det ene selskab, men ikke i det andet selskab.
Når en pris udregnes på en forsikring, så er der flere faktorer som spiller ind. Det vil sige at selvom du kender nogen som lige har tegnet den samme forsikring i samme selskab, så er det ikke sikkert at prisen er den samme for forsikringen.
Nogle af de parametre som prisen på forsikringen bliver udregnet af, er alder, postnummer, og en vurdering af hvor meget du vil gøre brug af forsikringen. Selvrisikoen er også en faktor for prisen på din forsikring.
Hvornår betaler man forsikringerne?
Det har førhen været sådan at ens forsikringer skulle betales en gang om året, men det betød for mange, at den dag de skulle betales, så blev det en stor økonomisk byrde, og så var det ikke sikkert at det var alle forsikringerne der blev betalt. Er der ingen betalingen, så er der heller ingen forsikring, og det kunne i sidste ende blive meget dyrt for den lille familie.
Derfor er det i dag så lavet sådan at man betaler månedlige betalinger. Det er mere overskueligt for familien, og det går det langt nemmere for forsikringsselskaberne at administrere. Det er dog ikke alle forsikringsselskaber der har den månedlige betaling, men Ecomia.dk anbefaler dig at finde et selskab, der tilbyder dette.
Unge og studerende
Når man er ung og studerende, så kan der være en del udfordringer med at finde de billige forsikringer. Når man er ung, så er man i en kategori, der siger at aldersgruppen ofte kommer til skade, og derfor ligger forsikringerne i den dyre ende af skalaen.
Nogle af de ting man kan gøre for at finde forsikringer der kan betales på en SU-løn, er at man kan fravælge nogle af de tilvalg der er på nogle forsikringer. Det kan også være at man kan tegne en indboforsikring, hvor den samlede forsikringssum ikke er så høj, da man meget naturligt måske ikke ejer så meget som en studerende.
Der er meget forskel på hvilke forsikringsselskaber der vil tage unge ind på deres forsikringer. Derfor kan det være en rigtig god ide for dig at sondere markedet for både priser, men også forsikringsselskaber der vil
3 tilbud på dine forsikringer.
Måden vi har bygget det op på, her på Ecomia.dk er at vi prøver at hjælpe dig med at finde dine rigtige forsikringer. Dette gør vi ved at fortælle dig om alle forsikringstyperne, og også fortælle dig om hvad du skal være opmærksom på når du skal tegne din forsikring.
Vi har gjort det sådan at du skriver dine behov ang. en forsikringstype, og herefter får du så et tilbud fra 3 forsikringsselskaber. På denne måde favoriserer vi ikke nogen specifikke selskaber, men lader det være op til dig hvilken forsikring der er bedst for dig. På denne måde syntes vi på Ecomia.dk, at du får den bedste vejledning til at træffe dit valg.
Kan man altid tegne en forsikring?
Der er nogle forhold der kan vanskeliggøre det for dig at komme til at tegne en forsikring. Står du for eksempel i RKI, (link til blog) så har forsikringsselskaberne lov til at afvise dig som kunder, fordi du er registreret som dårlig betaler. Men fortvivl ikke. Forsikringsselskaberne kan ikke se hvor meget du skylder, kun at du er registreret. Så ofte vil et opkald til forsikringsselskabet klare den situation for dig.
En anden faktor der kan spille ind på om du kan tegne en forsikring, er hvor ofte du har lavet skader. Der er rigtig mange forsikringsselskaber, der gerne vil have et fælles kartotek, så man kan se hvor mange skader man har meldt ind, og hvilke skader det er. Så vidt vides er denne del ikke helt på plads i endnu, rent lovmæssigt, men når det kommer, så vil det være lidt sværere at få lov at tegne en forsikring, hvis man har mange uheld/skader.
Præmie.. Hvad er det?
Når man snakker om forsikringer, så vil der ofte stå på forsikringspolicen, at præmien er x-antal kr. Det skal ikke ses som at det er en præmie man får af forsikringsselskabet, men tværtimod, det du skal betale for at have forsikringen tegnet hos dem. Den kan være delt op i 12 lige store rater, som betales hver måned. Det kan være 2 rater, så det er halvårlige indbetalinger, eller det kan være 1 årlig rate på hele beløbet, så det er en årlig indbetaling.
Tilbagebetaling af præmie
For år tilbage havde forsikringsselskaberne op til flere milliarder i overskud hvert år. Det fik rigtig mange kunder til at blive sure og forlade de store selskaber til fordel for mindre forsikringsselskaber, der tilbagebetalte noget af deres overskud til deres kunder. Det fik de store forsikringsselskaber øjnene op for, og nu gør de fleste af dem det samme.
Tilbagebetalingen afhænger lidt af om hvor mange skader du har lavet i løbet af året, så det er jo en slags bonus for ikke at have haft yderligere udgifter for selskabet.